Глава МЗС РФ Лавров заявив, що «війни з Україною можна уникнути»

Новини
Глава МPC РФ Сергій Лавров Фото: Reuters

Глава МЗС РФ Сергій Лавров висловився щодо повномасштабної війни між Україною і Росією. За його словами, «війни з Україною на Донбасі, де до півмільйона жителів мають російські паспорти, можна і потрібно уникнути».

«Якщо це залежить від нас і від ополченців (терористичні угруповання» ДНР «і» ЛНР «- ред.), наскільки ми можемо розуміти їх принципові підходи, то війни можна і потрібно уникнути», – сказав Лавров «РИА Новости».

Міністр закордонних справ РФ зазначив, що може відповідати тільки за Росію, але не за Україну і президента Володимира Зеленського. Він вважає, що для останнього головне «утриматися при владі, і він готовий платити будь-яку ціну, включаючи потурання неонацистам і ультрарадикалам, які продовжують оголошувати ополченців Донбасу терористами».

Українська СЦКК повідомляє про обстріл російськими найманцями на Донбасі прилеглих до лінії розмежування населених пунктів і важливих об’єктів цивільної інфраструктури.

27  квітня у зоні проведення операції Об’єднаних сил на сході України підірвався військовий автомобіль, в результаті вибуху загинув один військовий, ще троє бійців отримали бойові травмування.

РФ почала часткове виведення військ з території тимчасово окупованого Криму. В той же час, відведення російського війська від східного кордону України в Воронезькій області так і не спостерігається. Війська біля східних кордонів України Росія ще не відводить, заявив голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко.

  • Під час робочої поїздки до Херсонської області президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на адміністративній межі з окупованим Кримом, а також у Херсонській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській та Донецькій областях. За результатами наради Зеленський доручив секретареві РНБО підготувати найближчим часом засідання Ради національної безпеки і оборони.
  • Росія вчергове бряцає зброєю. Перекидає військових і техніку на кордон з Україною і на тимчасово окуповані нею території. У двох південних областях України проводяться позачергові навчання підрозділів територіальної оборони. І це не може не тішити. Але серед бійців тероборони Херсонщини є і особи із відкритою або латентною проросійською позицією. На Херсонщині збори підрозділів тероборони вже майже традиційні, адже область межує з тимчасово окупованим Кримом і має велике стратегічне значення. Як для України – в плані оборони, так і для Росії – в плані агресивної гібридної війни.
  • ЦЖР не міг не звернути увагу на деяких бійців територіальної оборони – відомих на Херсонщині людей, чия позиція може свідчити про протилежні завданням тероборони наміри. Деталі – в сюжеті Альони Ніколової та Петра Коберника Тероборона Херсонщини: соратники Киви – Медведчука