В Україні запровадять послугу реєстрації місця проживання онлайн та скасують штамп про прописку – Мінцифри

Новини
Фото: ua.news

В Україні запровадять державну послугу реєстрації місця проживання онлайн на порталі «Дія», як для власників ID-карток, так і паспортів-книжечок. Також планується скасувати штамп у паспорті про реєстрацію місця проживання (прописку) та відв’язати її від тих життєвих ситуацій, де вона не потрібна.

Відповідний законопроєкт №5463 зареєстрований у Верховній Раді, повідомив віцепрем’єр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров на своїй сторінці в Facebook

«Після ухвалення законопроєкту послуга буде доступна усім українцям – незалежно від того, який паспорт вони мають, – паперовий або ID-картку. Крім того, ми хочемо скасувати штамп у паспорті про реєстрацію місця проживання, а також відв’язати прописку від багатьох життєвих ситуацій, де вона справді не є потрібною», – написав Федоров.

Він нагадав, що сьогодні реєстрація місця проживання в тому вигляді, в якому вона існує в Україні, – це бюрократична і складна процедура, яка потребує негайних змін.

Зокрема, для цього потрібно записатись на прийом до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) або профільної держустанови за місцем своєї реєстрації. Оскільки не кожна установа має онлайн-запис, то може знадобитись і візит до центру. Далі потрібно чекати на свою чергу декілька днів, а подекуди – навіть довше (залежно від області). Крім того, необхідно зібрати 5-6 паперових документів і особисто прийти до ЦНАП, щоб написати заявку.

«Що зміниться? Українці більше не витрачатимуть тижні свого часу, щоб просто повідомити державі, де вони живуть. Ми запускаємо експериментальний проєкт з електронною реєстрацією місця проживання в «Дії» за одну добу. Послуга буде доступна після Diia Summit в травні», – зазначив міністр.

В свою чергу у міністерстві цифрової трансформації зазначили, що реєстрація місця проживання – найпопулярніша державна послуга в Україні. Однак інститут прописки, який існує зараз, потребує максимального спрощення.

Після ухвалення законопроєкту Радою буде скасована довідка про реєстрацію місця проживання – аркуш паперу, який були змушені носити із собою власники ID-карт, а також прибраний штамп у паспорті-книжечці про реєстрацію місця проживання.

«Завдяки ухваленню законопроєкту можна буде подати заяву про призначення пенсії та її отримання – незалежно від місця роботи чи проживання. Крім того, візит до військкомату під час зміни місця реєстрації не буде необхідним», – наголосили у Мінцифрі.

Законопроєкт розроблений міністерством цифрової трансформації спільно з міністерством внутрішніх справ та Державною міграційною службою України.

Як повідомлялось, правозахисники пояснили, як і за допомогою якого документу можна підтвердити інформацію про реєстрацію місця проживання, якщо людина має на руках паспорт України вигляді ID-картки. У паспортах-книжечках дані про реєстрацію («прописку») можна одразу знайти та побачити своїми очима на спеціально відведених для цього сторінках, тоді як на ID-картці ці відомості містяться на чіпі і зчитати їх без допомоги технічних пристроїв не вийде.

Нагадаємо:

  • З 1 січня 2021 року в Україні збільшилася вартість виготовлення біометричних паспортів: внутрішнього паспорта у вигляді ID-карти, паспорта громадянина України для виїзду за кордон і посвідок на тимчасове та постійне проживання.
  • Правозахисники підготували інформаційну листівку для мешканців Донбасу та переселенців, як оформити біометричні документи, що посвідчують особу, зокрема ID-картку та закордонний паспорт.
  • Верховна Рада планує спростити для мешканців ОРДЛО і Криму оформлення українських паспортів із позначкою про реєстрацію («прописку») на тимчасово окупованих територіях. Вони зможуть звернутись до будь-якого відділення Державної міграційної служби України й отримати документи, що посвідчують особу, або вклеїти фотокартку в паспорт, і там же поставити позначку у паспорті про реєстрацію за адресою фактичного проживання – на окупованому Донбасі чи в Криму.