Під час обшуку в Криму був убитий уродженець Узбекистану. Окупанти стверджують, що він чинив опір

Новини
Фото: Крымская срлидарность

У Криму під час обшуку в недобудованому будинку в сімферопольському селищі Дубки загинув уродженець Узбекистану, який проживає в Криму, Набі Рахімов. Обшук проводили співробітники ФСБ в супроводі бійців спецпідрозділу «Альфа», які брали будинок штурмом.

Про це «Ґратам» повідомив адвокат Іслям Веліляєв.

Активісти об’єднання «Кримська солідарність» вели трансляцію, проте вже біля будинку їм заборонили знімати і підходити.

Перше повідомлення про обшук надійшло від жителів села Заповітне. Вранці о 6:30 правоохоронці оточили район біля будинку Набі Рахімова. Він сам в цей час знаходився в Сімферополі на заробітках, вдома була лише дружина Сахиба Бурханова з двома дітьми 11 і 15 років. У будинок нікого не допустили, разом з правоохоронцями приїхали і поняті. Після обшуку Бурханова відвезли у відділок з питань міграції ОМВД. Керівник служби Іван Черник також був присутній під час обшуку. Він сказав синові Рахімова Так’іюддіну, що на матір буде виписаний адміністративний протокол і справу сьогодні ж направлять до суду, однак не уточнив, за якою статтею. 

Після обшуку в Завітному активісти «Кримської солідарності» повідомили про обшук в недобудованому будинку в сімферопольському селищі Дубки, де, імовірно, працював Набі Рахімов. Сусіди розповіли активістам, що чули вранці в будинку перестрілку і вибух. На місці обшуку правоохоронці заборонили проводити зйомку і виставили оточення далеко від будинку. Разом зі співробітниками і бійцями ФСБ були помічені машини слідчого комітету пересувний вибухотехнічної лабораторії Центру з протидії екстремізму і пізніше під’їхав автомобіль ритуальної служби. Адвоката Сіяра Панича на місце обшуку не допустили.

Після обшуку активісти виявили всередині будинку сліди крові на підлозі і сліди вибуху на стінах. Адвокату Ісляму Веліляєву співробітники поліції повідомили, що Набі Рахімов пручався затриманню за допомогою гранати і зброї, і був застрелений. За фактом було порушено кримінальну справу про посягання на життя співробітника правоохоронних органів (стаття 317 Кримінального кодексу РФ). Однак в рамках якої справи намагалися затримати Рахімова – досі невідомо.

Власника будинку, де проходив обшук – Сейдамета Гафарова затримали, очевидці стверджують, що його насильно заштовхали в машину оперативники ФСБ. Пізніше правоохоронці повідомили, що мають намір провести обшук в його власному будинку в районі Ак-Мечеть.

  • У селі Дубки в районі окупованого Сімферополя пройшов ще один обшук в будинку кримських татар. За інформацією активістів «Кримської солідарності», там знаходиться Аюб Рахімов, в будинку якого в Завітному Радянського району проходили слідчі заходи вранці 11 травня.