Ліцензія компанії Медведчука на розробку надр окупованого родовища «Глибока» була чинною до березня 2021 року

Новини
Фото: Виктор Коротаев/Коммерсантъ

Державна служба геології та надр України анулювала ліцензію ТОВ «Нові проекти», яке контролювалося Віктором Медведчуком, 23 березня 2021 року. Ліцензія надавала компанії право на розробку надр нафтового родовища «Глибока» на прикерченському шельфі, яке з 2014 року контролюють російські окупанти.

Про це йдеться у статті Центру журналістських розслідувань «Ліцензія на зраду: як Медведчук завдяки ВЕЗ «Крим» здав росіянам нафтове родовище».

Ліцензія на використання надр нафтового родовища «Глибока», видана ТОВ «Нові проекти», що належить двом контрольованим В.Медведчуком офшорним компаніям, була анульована Державною службою геології та надр України 23 березня 2021 року за рішенням суду від 23 квітня 2020 року.

Рішення суду зумовлено тим, що ТОВ «Нові проекти» з 2015 року подавало звітність з нульовими податковими показниками та не реагувало на законні вимоги перевіряючих органів.

Спецдозвіл на користування надрами родовища з метою видобування газу природного, нафти, конденсату на родовищі «Глибока» київське ТОВ «Нові проекти» отримало у 2012 році. У 2014 році родовище внаслідок окупації перейшло під окупаційний контроль РФ. Віктор Медведчук перереєстрував ТОВ «Нові проекти» у російській юрисдикції та продовжив розробку родовища в інтересах російських окупантів.

Згідно закону про створення вільної економічної зони «Крим», ліцензії та спецдозволи, видані до прийняття закону, залишаються чинними на тимчасово окупованій території АР Крим до кінця їхньої дії.