Ліцензія на зраду: як Медведчук завдяки ВЕЗ «Крим» здав росіянам нафтове родовище

Публікації

Народний депутат Віктор Медведчук 12 травня 2021 року отримав підписане днем раніше повідомлення про підозру у державній зраді та у порушенні законів і звичаїв війни, тобто, воєнному злочині, що полягав у готуванні до розграбування національних цінностей на окупованій території.  Але радість від новини про підозру доведеться затьмарити, бо частина оприлюднених СБУ доказів протиправної діяльності Медведчука в Криму з точки зору українського законодавства свідчить, що його дії були законними. Йому це дозволив і досі чинний закон про фейкову Вільну економічну зону «Крим».  

На брифінгу 11 травня 2021 року голова СБУ Іван Баканов і генпрокурорка Ірина Венедиктова, а разом з ними – в аудіозаписах – і сам Медведчук з російським віцепрем’єром Дмитром Козаком, розповіли всьому світові, як кум Путіна здав окупантам документацію на нафтогазове  родовище «Глибока» на прикерченському шельфі, що належить Україні і було незаконно привласнене окупантами.

Навчання ЧФ РФ, полігон Опук, окупований Крим Фото: РИА Новости/Вадим Савицький

Зараз Медведчук уже міг би бурити свердловини, але сталася маленька прикрість – частина нафтоносної ділянки накладається на акваторію полігону Опук, де відбуваються стрільби та маневри окупаційного Чорноморського флоту РФ. Тому Медведчук звернувся до свого кума Путіна з листом, у якому попросив скорегувати на свою користь межі полігону.

ssu

Україна вкладала свої ресурси в розвідку і розробку ділянки  «Глибока» на шельфі Чорного моря з 2002 року . У 2012 році це родовище потрапило до рук Медведчука. Точніше, спецдозвіл на користування надрами родовища з метою видобування газу природного, нафти, конденсату отримало київське ТОВ «Нові проекти», оформлене на дві офшорні компанії, які контролює Медведчук. Про це на своєму брифінгу докладно розповідали генпрокурорка Ірина Венедиктова і голова СБУ Іван Баканов.

Брифінг генпрокурора Ірини Венедиктової і голови СБУ Івана Баканова Скріншот: Youtube ОГП

Після окупації Криму в 2014 році українські родовища на шельфі Чорного та Азовського морів захопила РФ. Чи змінилося щось для Медведчука і його компанії «Нові проекти», яка має спецдозвіл на користування надрами родовища «Глибока»? З українського боку – майже нічого. Бо Верховна Рада у серпні 2014 року прийняла закон про ВЕЗ «Крим», який дозволяє вести бізнес на окупованій території. І більше того – за статтями 10 та 12 українські ліцензії і спецдозволи, видані до прийняття закону, залишаються чинними на окупованій території до закінчення строку дії цих ліцензій.

Проблеми в Медведчука виникли з російським законодавством – окупанти легко могли оформити  у своїй юрисдикції українську компанію, зареєстровану в Криму,  – але ТОВ «Нові проекти» зареєстровано в Києві. 

Дмитро Козак Фото: Дмитро Астахов/ТАСС

На цю перепону в аудіозапису телефонної розмови, оприлюдненої на брифінгу Венедиктової і Баканова, вказує співрозмовник Медведчука – віцепрем’єр російського уряду Дмитро Козак. За його словами, ліцензії на користування захопленими надрами окупаційна влада готова зберігати навіть за підприємствами, зареєстрованими у Києві – але за умови, що вони мають філіал в окупованому Криму. Такого філіалу ТОВ «Нові проекти» не мало. 

Але спільними зусиллями кум Путіна і віцепрем’єр російського уряду питання врегулювали. Як розповіла на брифінгу Ірина Венедиктова, Віктор Медведчук і Тарас Козак перереєстрували київське ТОВ «Нові проекти» як ООО «Новые проекты» у російській юрисдикції. Для цього навіть залучили окупаційний «арбітражний суд республіки Крим», який своїм «рішенням» визнав, ніби київське ТОВ «Нові проекти» на момент окупації було зареєстровано в АР Крим. 

dozvil

Віцепрем’єр російського уряду Дмитро Козак фактично примусив кримську окупаційну податкову зареєструвати створений у російській юрисдикції клон київського ТОВ «Нові проекти», який на підставі наявності чинної української ліцензії  на розробку родовища «Глибока» отримав російську ліцензію.

Українську ж ліцензію ТОВ «Нові проекти» Державна служба геології та надр України анулювала лише 23 березня 2021 року – тобто, коли слідство СБУ у справі Медведчука вже наблизилося до стадії підозри.  Але що примітно: Держгеонадра повинні були це зробити ще рік тому – до цього їх зобов’язувало рішення суду від 23 квітня 2020 року. От тільки чомусь зволікали цілий рік. 

Цікава тут і підстава: суд позбавив ТОВ «Нові проекти» спецдозволу через те, що компанія з 2015 року припинила платити за користування надрами та не виходила на контакт з перевіряючими органами. 

Наказ-221-від-23_03_21

Це й не дивно – ця українська юридична особа з 2015 року перебуває у стані припинення. Схоже, якби Медведчук і досі підтримував існування київської ТОВ «Нові проекти», платив за користування надрами та подавав правильну звітність – то ліцензія залишалася б чинною, і її використання Медведчуком у Криму – відповідно до закону про ВЕЗ Крим – абсолютно законним. 

«На нашу думку, взагалі є нонсенс, що народний депутат України сприяє, а по факту легітимізує окупацію Кримського півострова», – обурювався на брифінгу голова СБУ Іван Баканов. Але давайте говорити відверто: не один лише народний депутат Медведчук сприяє, а по факту легітимізує окупацію. До цього причетна вся Верховна Рада минулого скликання, яка ухвалила закон про ВЕЗ «Крим», і тодішній президент України Петро Порошенко, який той закон підписав. Та й діюча Верховна Рада з її президентською монобільшістю теж – бо вона досі не скасувала ганебний закон, хоча мала на це достатньо часу і, як нам розповідають, політичну волю. 

Власне, Медведчук лише скористався благами, що надає цей закон йому та іншим олігархам, які мають бізнес в окупованому Криму і продовжують платити податки окупантам.  

Та не лише законом про ВЕЗ «Крим» користався кум Путіна. Він користувався також фактичною недоторканністю, наче мав карт бланш від офіційного Києва на будь-які дії, включно з відверто антидержавними – як з тим самим родовищем «Глибока», на розробку якого без допомоги Медведчука в окупантів пішли б роки.

В. Путін і В. Медведчук в Воскресенському Ново-Єрусалимському монастирі Фото: kremlin.ru

То чим такий унікальний Медведчук? Може, він такий всесильний через близькість до свого кума – російського президента? Але аудіозаписи свідчать про інше. Достатньо послухати, як запопадливо хіхіка кум Путіна у розмові з російським віцепрем’єром Козаком. Він поводиться як підлеглий перед начальством, а не як могутній партнер російського президента. То чому стільки років ця «шістьорка» московських урядових чиновників мала такий унікальний статус в Україні?

Це питання варто ставити людині, яка всі ці роки забезпечувала Медведчуку недоторканність. Тобто, п’ятому президенту України Петру Олексійовичу Порошенку. От тільки чи буде це питання задане? Баканов пообіцяв повідомити про це «трошки пізніше» – тож ми зачекаємо. І уважно слідкуватимемо за ходом цієї справи.