Україна повинна поквапитися з реформами децентралізації та корпоративного управління – Держдеп США

Новини
Джордж Кент, Фото: Укрінформ

Україна має відновити досягнутий за попередні роки успіх у реформах щодо корпоративного управління й децентралізації, аби поліпшити економічні показники та інвестиційні можливості.

На цьому наголосив заступник помічника держсекретаря США Джордж Кент під час онлайн-конференції «Україна в Вашингтоні», повідомляє Укрінформ.

«Питання корпоративного управління є одним із ключових пакетів реформ, які підтримувала адміністрація Обами-Байдена після Революції гідності. І це є критично важливим компонентом для того, щоби Україна досягла успіху, оскільки українські корпорації – чи то державні підприємства, чи приватні компанії – потребують належного управління, незалежності від державного втручання, а також відповідальності за міжнародними стандартами», – заявив представник Держдепартаменту США.

В іншому разі, за його словами, українські компанії не будуть конкурентоспроможними, а «американський бізнес, так само як і інші інвестори, все частіше шукатимуть можливості, щоби вкласти свої гроші в іншому місці».

Кент зауважив, що це питання є дуже важливою частиною нинішнього діалогу США з українською владою.

За його словами, ще одне важливе питання, де потрібен поступ, – децентралізація й відхід від радянської корумпованої системи. Ця реформа створює потужні можливості для регіонів приймати рішення, які змінюють життя людей безпосередньо на місцях, зауважив Кент.

«І в цьому є сутність відповідального управління та демократії – коли люди мають право голосу, а також можливість для вирішення проблемних питань своєї громади»,- підкреслив представник Держдепу.

Президент Володимир Зеленський підписав указ про передачу земель сільгосппризначення з державної до комунальної власності. 26 жовтня усі новостворені громади отримають землі в комунальну власність та зможуть використовувати кошти від землекористування для свого розвитку.

Нагадаємо:

  • У квітні 2020 року Зеленський підписав закон про ринок земель сільськогосподарського призначення. 
  • Ухвалений Радою закон про ринок землі передбачає, що купувати та продавати сільськогосподарську землю дозволять з 1 липня 2021 року і лише фізичним особам в обсязі до 100 гектарів. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тисяч гектарів землі.
  • Зеленський вважає, що закон про ринок сільськогосподарської землі має забезпечити конституційні права громадян України розпоряджатися своїм майном, а також дозволить розширити інвестиційні можливості в аграрному секторі України.
  • На позачерговому засіданні 13 квітня Верховна Рада відхилила 13 постанов про скасування законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», розблокувавши його підписання. Тепер голова Ради зможе його підписати і передати на підпис президенту.
  • Детальніше – у сюжеті ЦЖР «Децентралізація. Випробування Арабаткою».
  • А також в матеріалі ЦЖР Херсонська (де)централізація: об’єднані територіальні супергромади.