МЗС України поки не буде розголошувати імена глав держав, хто візьме участь у Кримській платформі

Новини
Еміне Джапарова Фото: Укрінформ

Інформація щодо лідерів країн, які візьмуть участь в першому саміті Кримської платформи, поки не буде розголошуватися.

Про це у ефірі телеканалу «Дом» повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

«Ми вирішили, що ми не будемо цю інформацію робити публічною. Тому що ми вже бачимо цинічну заяву Російської Федерації про те, що «Кримська платформа» — це загроза їх територіальній цілісності. Спочатку відбувається окупація нашої території, а тепер нам розповідають, що це загроза їх територіальній цілісності», — наголосила Джапарова.

За її словами, вже є низка підтверджень участі перших осіб держав у саміті.

«Для нас ключове, щоб це була присутність на найвищому рівні, тобто, це лідери, це перші особи держав. Є низка підтверджень. Наприклад, голова Європейської Ради Шарль Мішель сказав про свій візит, про те, що він приїде на саміт. Але всі інші підтвердження ми поки вважаємо за краще тримати у секреті. Звичайно, ця інформація буде оприлюднена трохи ближче до періоду саміту», — розповіла заступниця міністра.

Вона додала, що країнами-учасницями саміту буде ухвалена декларація, зараз проєкт цього документа розробляється. Джапарова підкреслила, що «це дуже копітка робота», бо під декларацією поставлять підписи лідери держав, тим самим країни візьмуть на себе зобов’язання виконувати викладені в ній положення.

«Під кожним словом, під кожною комою підписуються країни. Це стає не просто позицією України, це стає позицією цих країн. І звичайно, країни дуже уважні до цих слів (у тексті документа — ред.), бо вони несуть в собі природу їхньої політики, несуть в собі зобов’язання», — пояснила вона.

Парламентське міжфракційне об’єднання «Кримська платформа» розробляє пакет законопроектів, що стосуються тимчасово анексованого півострова, розглянути які Верховна Рада планує до 18 травня і 23 серпня.

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Нагадаємо:

  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму. 29 вересня Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 26 лютого 2021 року Володимир Зеленський підписав указ, яким доручив уряду організувати й запустити Кримську платформу, а також реалізувати заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців тимчасово окупованого Криму. Також президент затвердив персональний склад Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи, до якого увійшли керівники центральних органів виконавчої влади, Офісу президента, а також Меджлісу кримськотатарського народу.
  • 24 березня 2021 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».