В Україні стартувала програма іпотеки під 3% для переселенців: названі умови

Новини

В Україні з 17 травня стартувала програма іпотеки під 3% для переселенців з Донбасу і Криму в рамках реалізації проекту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб». Для фінансування проекту уряд Німеччини через Кредитну установу для відбудови (KfW) виділив грант у розмірі 25,5 євро.

Одержувачем цих коштів є Мінреінтеграціі, виконавцем проекту – Державний фонд молодіжного будівництва (Держмолодьжітло), в якому розповіли про умови участі переселенців в програмі.

Претендент має бути платоспроможним, мати позитивну кредитну історію. У нього не повинно бути у власності житла на підконтрольній території.

Кредит надається під 3% на термін до 20 років, але не більше ніж до досягнення позичальником пенсійного віку.

Квартира має бути в багатоквартирному або одноквартирному житловому будинку, який прийнятий в експлуатацію не більше ніж 35 років тому або реконструйований не більше 25 років тому.

Загальна площа житла на одну людину – 21 квадратний метр і додатково 10,5 квадратних метра на сім’ю.

Гранична сума кредиту не може перевищувати суму, отриману шляхом множення нормативної площі житла на граничну вартість 1 квадратного метра. Вартість об’єкта кредитування, що перевищує граничну суму кредиту, сплачується позичальником за свій рахунок.

Гранична вартість одного квадратного метра житла розраховується для різних українських міст виходячи з ряду факторів.

Початковий внесок повинен бути не менше 6% вартості житла.

Подати заяву можна особисто до регіонального управління Держмолодьжітла або в електронній формі через веб-портал «Дія». Як подати заяву дивіться тут.

Інформація про включення заявника до реєстру розміщується на наступний робочий день на сайті фінансової установи.

Також варто відзначити, що в реєстр за мовчазною згодою вносяться особи з реєстру кандидатів, які подавали заявку на участь в програмі «Іпотека 3% для переселенців і учасників АТО». Ця програма була затверджена в Україні раніше, проте зараз не фінансується державою.

Формування реєстру здійснюється в алфавітному порядку. Кожному кандидату присвоюється індивідуальний номер в реєстрі.

У міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій пояснили, що відбір переможців відбуватиметься системою рандомно. Перший такий відбір, за попередніми даними, має відбутися в середині липня, тобто через два місяці з дня старту проекту.

На відборі будуть присутні представники Мінреінтеграціі, Держмолодьжітла і міжнародний консультант – представник Німеччини.

Переможці самостійно вибирають об’єкти, які можуть бути придбані на кошти кредиту.

агадаємо:

  • З 3 по 5 грудня 2019 року тривав прийом заяв про намір отримати пільговий кредит на придбання житла від громадян – учасників АТО/ООС та внутрішньо переміщених осіб.
  • У міністерстві у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України пояснили, що короткі терміни подачі заяв на отримання пільгового іпотечного кредиту для учасників АТО/ООС та ВПО зумовлені кінцем бюджетного року. Фінансування на проект було виділено у рамках експерименту, який має довести ефективність іпотечного кредитування в Україні.
  • В оголошені терміни переселенці і учасники АТО/ООС подали понад 10 тисяч заяв для отримання пільгових кредитів на житло на вигідних умовах: 20 років під 3%.
  • Як діє програма кредитування і як розподіляють гроші на житло, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Житло під три відсотки: учасники АТО і переселенці стають в черги».