Суд дав дозвіл на затримання нардепа Козака для обрання запобіжного заходу, він оголошений в розшук

Новини
Тарас Козак Фото: NEWSONE

Печерський районний суд Києва дав дозвіл на затримання народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака, який разом із нардепом Віктором Медведчуком підозрюються у держзраді і замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому РФ Криму. Козака оголосили в розшук.

Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

«За клопотанням слідчого СБУ, погодженого Генеральним прокурором України, сьогодні Печерський районний суд м. Києва дав дозвіл на затримання народного депутата України Тараса Козака. Раніше слідчі СБУ оголосили його у розшук», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у СБУ, це відбулося після того, як 11 травня Медведчуку і Козаку було повідомлено про підозру. Зокрема, вони підозрюються у вчиненні державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму (ч.1 ст.111, ч.3 ст.15 і ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України).

«СБУ має аргументовані докази протиправної діяльності та співпраці даних осіб з країною-агресором», – зазначили у спецслужбі.

В свою чергу в Офісі генпрокурора уточнили, що Печерський райсуд дозволив затримання Козака з метою приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу.

«Прокурори та слідчі проситимуть суд про взяття підозрюваного під варту з альтернативою внесення застави у розмірі 300 млн 930 грн», – йдеться у повідомленні.

Також в ОГП зазначили, прокурорами подано апеляцію на рішення суду про обрання для Віктора Медведчука запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту. Вони наполягатимуть на запобіжному заході, який просили застосувати раніше – тримання під вартою із правом внесення застави.

Нагадаємо:

  • 11 травня 2021 року генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму.
  • Слідство вважає, що Медведчук, зокрема, домовлявся з державою-агресором РФ про перереєстрацію родовища «Глибока» на прикерченському шельфі в Чорному морі, що належить Україні. Також Медведчука підозрюють у державній зраді (передача агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).
  • 13 мая 2021 года Печерський райсуд Києва обрав для Віктора Медведчука запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 9 липня. Кум Володимира Путіна підозрюється у державній зраді та готуванні до порушення звичаїв війни, вчиненого у змові групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 15, ст 438 КК України).