Підозри у держзраді Медведчука і Козака: глава СБУ розповів про три епізоди

Новини

Служба безпеки України має аргументовані докази протиправної діяльності та співпраці Віктора Медведчука й Тараса Козака з країною-агресором РФ.

Про це сказав на брифінгу голова СБУ Іван Баканов.

Оскільки обидва фігуранти відсутні за місцем проживання та у зв’язку з неможливістю безпосереднього вручення письмових повідомлень про підозру, їх скеровано (згідно глав 6 та 11 КПК України) до останніх відомих місць проживання, а також до адміністрації за місцем їх роботи (тобто у Верховну Раду України).

Зокрема, Медведчук і Козак підозрюються у вчиненні державної зради та замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму (ч.1 ст.111, ч.3 ст.15 і ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України).

СБУ має аргументовані докази протиправної діяльності та співпраці даних осіб з країною-агресором.

За версією слідства, фігуранти у 2015 році вступили у попередню змову з високопосадовцем уряду Росії – для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря (у морській економічній зоні України, яка тимчасово окупована РФ).

Баканов продемонстрував аудіозаписи розмов, на яких обговорюються деталі перереєстрації київського ТОВ «Нові проєкти» у РФ та отримання ним договорів і ліцензій за російським законодавством.

«Результати експертиз підтвердили автентичність голосу Віктора Медведчука і його почерк у правках до листа Путіну від імені підприємства. Він безпосередньо правив листа щодо цього проєкту, адресованого до президента РФ Путіна. Це підтверджено судово- лінгвістичною еспертизою», – сказав Баканов.

За версією слідства, фігуранти (Козак, Медведчук) у 2015 році вступили у попередню змову з високопосадовцем уряду Росії для видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря, у морській економічній зоні України, яка тимчасово окупована РФ.

«Поясню, про що мова: після анексії півострова окупанти розпочали таку собі «націоналізацію» підприємств, ресурсів та іншого майна. Стартував процес незаконної перереєстрації юридичних осіб. І українські політики долучаються до розробки родовища на окупованій території та фактично допомагають державі-агресору, яка це родовище і забрала», – заявив голова СБУ.

Таким чином, за його словами, йдеться про завдання шкоди економічній безпеці України, розграбування національних цінностей на окупованій території, допомогу іноземній державі.

Інший епізод кримінального провадження стосується передачі спеціальним службам Російської Федерації відомостей, що містять державну таємницю. «Цей епізод стався у серпні 2020 року. Медведчук направив Козаку, котрий тоді перебував на території Росії, секретні дані про розташування прихованого військового підрозділу Збройних сил України, його особовий склад, бойову підготовку. Інформація передбачалася для спецслужб Російської Федерації», – повідомив Баканов.

Крім того, СБУ розслідує проведення підривної діяльності проти України, зокрема в контексті розробки антиукраїнського проєкту «Промінь».

«На перший погляд, мова про створення організації, котра буде тісно опікуватися українцями, що їдуть працювати та навчатись у Росію. Але справжня мета – створення інфраструктури впливу на користь РФ. А вже через механізми цього «Проміня» збирати персональні дані українців, вербувати їх, впливати на внутрішню політику нашої держави, поширювати пропаганду. Тобто, це – антиукраїнський проєкт», – заявив голова СБУ.

 

 

Нагадаємо:

  • 25 березня 2021 року СБУ провела обшуки в офісах громадського руху «Український вибір – право народу».  Слідчі СБУ обґрунтовано підозрюють представників громадської організації «Український вибір», яку пов’язують з кумом Володимира Путіна, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком, у сприянні в організації в 2014 році на території АРК та Севастополя незаконного «референдуму», наслідком якого стала окупація півострова Росією.
  • 30 березня 2021 року прокуратура АРК і Департамент зі злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора провели обшуки в понад 10 регіонах України в організації Віктора Медведчука «Український вибір» в рамках кримінального провадження щодо організації і проведення незаконного «референдуму» в окупованому Криму. 
  • 2 лютого 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 2 лютого 2021 року про застосування санкцій проти народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака та телеканалів, які йому належать, – 112 Україна, NewsOne, Zik, які фактично контролює голова політради ОПЗЖ та кум російського президента Віктор Медведчук.
  • 3 лютого президент Володимир Зеленський зазначив, що рішення про санкції щодо Тараса Козака та його телеканалів має чітке обгрунтування в зв’язку з фінансуванням з Росії і співпрацею з терористичними організаціями. 5 лютого секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що рішення про введення санкцій проти телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука готувалося давно і ретельно, тому скасувати його буде неможливо.