Виявлена нова схема поставок українського ільменіту на завод Фірташа в Криму: через Росію

Новини
ПрАТ «Кримський титан» Фото: rk.gov.ru

Виявлена нова схема поставок українського ільменіту на завод олігарха Дмитра Фірташа в окупованому Криму. Сировину для підприємства «Кримський Титан» (Армянська філія ЗАТ «Юкрейніан Кемікал Продактс») з Іршанського гірничо-збагачувального комбінату в Житомирській області везуть залізницею до Бєлгородської області РФ, а звідти переправляють в порт Кавказ, а потім до Криму.

Про це повідомляє новинний ресурс «Багнет».

За інформацією видання, в квітні-травні 2021 «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК) продовжила відвантаження ільменітового концентрату виробництва філії «Іршанський ГЗК» в окупований Крим через компанію Belanto Trade: в квітні відправили на станцію Крейда в Бєлгороді (Росія) для подальшої переадресації на відвантаження в окупований РФ Крим 206 вагонів зі 14,5 тис. тонн концентрату, а за перший тиждень травня – 45 вагонів, 3,2 тис. тонн концентрату.

Про це свідчать виписки з залізничної системи за накладними ст. Нова Борова, Іршанськ – ст. Крейда-Білгород, РФ, а також ст. Крейда, РФ – порт Кавказ, РФ.

Перевантаження ільменіту в порту Кавказ ТОВ ВЕРП «Южный Морской Торговый Терминал» зафіксувала камера відеоспостереження 14 квітня.

За 2020-2021 рр. сумарно морем і залізницею на адресу «Кримського Титану» Дмитра Фірташа через компанії-посередники ITS International (Німеччина) і Belanto (Чехія) ОГХК відправила 130 тис. тонн ільменіту з Іршанська: 25 тис. тонн – через ITS в 2020 морем, 65 тис. тонн – морем через Belanto в 2020-2021 рр. і 40 тис. тонн залізницею компанії Belanto в 2021 році.

За даними ЗМІ, курирує логістику по відправці до Криму дніпропетровський бізнесмен Віталій Кучук.

Він же реалізує продукцію ОГХК іншим фірмам-прокладкам і кінцевим споживачам. Організовують подачу і управління вагонами працівники компанії DF Group в Москві і Роман Карпенко – партнер Кучука.

Крім цього, ОГХК уклало контракт від 6 травня 2021 року з скандальною компанією Stork International GmbH (Австрія) на продаж 45 тис. тонн ільменітового концентрату на суму $7,56 млн виробництва філії ОГХК в Іршанську.

Ціна ільменіту занижена на $100-150 за тонну від середньоринкової вартості і не перевищує $168 за тонну. Сумарно контракт призведе до втрати приблизно $5 млн ОГХК.

В цій угоді компанія Stork International GmbH є лише додатковою сполучною ланкою між наступним покупцем – IMMCO Trade Pte Ltd Віталія Кучука.

Як пише видання, компанія Stork International GmbH має досить сумнівну репутацію. Незважаючи на австрійську реєстрацію компанії, головний офіс її знаходиться в Москві.

Вона має тісні стосунки з російським ОПК, є соакціонером разом з корпорацією «ВСМПО-Ависма» підприємства «Уралредмет».

Виконавчий директор компанії Джугендра Сінгх Рагхав притягувався до показань у корупційній справі, за якою українського олігарха Дмитра Фірташа заарештували в Австрії на запит слідчих США.

За даними Української правди, компанія Stork International GmbH була посередником в переговорах з індійськими чиновниками про отримання компаніями Фірташа ліцензій на видобуток титану.

Нагадаємо:

  • «Кримський Титан» – хімічний завод українського олігарха Дмитра Фірташа в окупованому Армянську, для роботи якого потрібна ільменітова руда. Після припинення вантажних перевезень до окупованого Криму залізницею, в обхід санкцій ільменіт вже не один рік доставляють морем. Спочатку це була контрабанда ільменіту з українських родовищ через порт в Іллічівську. Потым схема отримал новий маршрут: із турецького порту Самсун руду доправляють у Керченську протоку, де на рейдовій перевалці порту «Кавказ» перевантажують на російські судна і відправляють у керченський порт Камиш-Бурун. При цьому у схемі поставок ільменіту з’явились і судна під українським прапором. Як виявив Центр журналістських розслідувань, вони записані на три компанії із однією адресою у Херсоні, однак легалізованою в Україні є лише одна із них.
  • Детальніше читайте в розслідуванні Центру журналістських розслідувань «Двоокис Фірташа».
  • Українські правоохоронці розслідують справу про ільменітову схему за фактами порушення Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму та виїзду з неї (ст. 332-1 Кримінального кодексу України), оскільки чинне законодавство не передбачає покарання за поставки в Крим товарів через закриті порти, порушення санкцій чи схеми їх обходу.
  • У березні 2021 року розслідувальська група SeaKrime зафіксувала нову схему постачання ільменіту на завод олігарха Дмитра Фірташа в окупованому Криму. Сировина для підприємства «Кримський Титан» (Армянский филиал ЗАО «Юкрейниан Кемикал Продактс») надходить через Єгипет.