Рішення ЄС по Білорусі: нові санкції проти Лукашенка і заборона на транзит і рейси Белавіа

Новини

Очільники держав та урядів Євросоюзу ухвалили політичне рішення про посилення тиску на самопроголошеного президента Александра Лукашенка.

Як повідомляє «Європейська правда», про це розповів журналістам речник президента Європейської ради Барен Лейтс, продемонструвавши копію ухвалених лідерами висновків.

Як відомо, у понеділок керівники держав ЄС терміново обговорили спільну відповідь на дії білоруської влади, яка у неділю захопила авіалайнер Ryanair, що пролітав над її територією, для арешту одно з пасажирів лайнера, опозиційного блогера Романа Протасевича.

Окрім політичної вимоги до Лукашенка про негайне звільнення Протасевича та його дівчини Софії Сапеги, а також заклику до ICAO терміново розслідували безпрецедентні дії Білорусі, лідери ЄС погодилися на розширення персональних санкцій проти представників білоруського режиму та пов’язаних з ними компаній.

Окрім того, саміт доручив Раді ЄС та Високому представнику ЄС з зовнішньої політики невідкладно розробити та схвалити новий пакет секторальних економічних санкцій проти Білорусі. Варто зауважити, що такого рішення не було в проєкті, воно з’явилося під час обговорення, зробивши реакцію ЄС більш жорсткою. Які саме галузі підпадуть під санкції – наразі не уточнюється.

На додаток, керівний орган ЄС визначив жорсткі санкції стосовно білоруської авіагалузі.

Рада ЄС має ухвалити юридичну заборону для авіакомпаній з Білорусі використовувати повітряний простір ЄС – як транзитом, так і для рейсів до аеропортів ЄС. Таким чином, для білоруської авіакомпанії «Белавіа» закриється західний напрямок, доступними залишаться рейси майже виключно до російських аеропортів. Україна, як відомо, також планує накласти заборону на рейси до Білорусі.

Примітно, що законодавчої заборони на транзит авіа простором Білорусі в ЄС вирішили не накладати, однак оприлюднять рекомендацію для європейських авіакомпаній оминати білоруську територію. Як відомо, деякі країни пішли на крок далі заборонивши усі авіарейси, які проходять через Білорусь.

Україна також планує запровадити жорстку заборону на користування білоруським авіапростором.

За процедурами, які діють у Євросоюзі, для втілення вказівок саміту має бути ухвалене рішення Ради ЄС, що сформована з міністрів усіх країн членів. Як правило, за наявності згоди лідерів ЄС, ця процедура відбувається без затримок.

Президент України Володимир Зеленський доручив уряду підготувати рішення про припинення авіасполучення між Україною і Білоруссю.

Через інцидент із літаком Ryanair, який змусили приземлитися в Мінську, треба виключити Білорусь із Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), заявили представники США, Великобританії, Німеччини, Ірландії, Латвії, Литви, Польщі та Чехії.

  • 23 травня екстрене приземлення нібито через повідомлення про замінування зробив літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. В аеропорту Мінська провели перевірку, вибухових пристроїв не виявили. Слідком Білорусі повідомив про порушення кримінальної справи у зв’язку з неправдивим замінуванням. Під час повторного контролю пасажирів затримали білоруського опозиційного блогера, одного із засновників Telegram-каналу NЕХТА Романа Протасевича. Влада Білорусі інкримінує йому низку кримінальних статей. Telegram-канал «Пул Первого», що інформує про діяльність Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, повідомив, що за дорученням Лукашенка в небо підняли винищувач і він буде супроводжувати пасажирський літак «до кордону з Литвою».
  • Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс повідомляв у Twitter, що загалом на борту перебував 171 пасажир із 18 країн. Пояснити приземлення рейсу в Мінську, випустити всіх пасажирів або провести розслідування інциденту вимагали в низці країн, зокрема в Литві, Польщі, Австрії та Німеччині. Радник білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської Франтішек Вячорка розповів у ефірі телеканала «Україна 24», що з Білорусі не вилетіло двоє пасажирів рейсу Ryanair – Протасевич і його дівчина.
  • NЕХТА – найвідоміший білоруський опозиційний ресурс, який здобув масову популярність на тлі протестів проти підсумків президентських виборів 2020 року, його заснував журналіст Степан Путило. Офіс каналу розташований у Польщі. У NЕХТА є два основні канали в Telegram: на NЕХТА Live підписано 1,9 млн осіб, на NЕХТА – 902 тис. Також є сатиричний канал LUXTA, на який підписано майже 200 тис. осіб. Telegram-канали NЕХТА і NЕХТА Live визнали екстремістськими в Білорусі. Білоруська влада вимагала від Польщі видати Протасевича і Путила «з урахуванням особливої суспільної небезпеки їхньої злочинної діяльності».