Президент подав у Раду проєкт закону «Про основи національного спротиву»

Новини

У Верховній Раді зареєстровано як невідкладний проєкт закону «Про основи національного спротиву». Законопроєкт подано президентом України. Він визначає питання організації та функціонування системи національного спротиву, руху опору та сил територіальної оборони України.

Проєкт закону опубліковано на сайті Верховної Ради, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Проєкт закону «Про основи національного спротиву» зареєстрований на сайті Верховної Ради за номером 5557 і визначений президентом як невідкладний. 

Законопроєкт визначає національний спротив як складову всеохоплюючої оборони України, що включає в себе комплекс заходів з метою максимально широкого залучення громадян України до забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсіч агресії та завдання противнику неприйнятних втрат, з огляду на які він буде змушений припинити агресію проти України.

Складовими національного спротиву є територіальна оборона, рух опору та підготовка громадян України до національного спротиву. 

Сили територіальної оборони, за законопроєктом – це род сил у складі Збройних сил України (за чинними нормативними актами, війська тероборони перебувають у складі Сухопутних військ ЗСУ). Сили тероборони складаються з командування ТрО, регіональних управлінь, бригад ТрО і батальйонів у їхньому складі. Крім того, в межах системи ТрО діють також добровольчі формування територіальних громад, яким дозволено використовувати власну мисливську зброю. 

Сили ТрО діють за територіально-зональним принципом, але за рішенням Головнокомандувача ЗСУ можуть залучатися до виконання завдань поза межами своєї зони ТрО з метою нарощування сил і засобів для стабілізації обстановки у відповідних зонах.

Виконання завдань територіальної оборони здійснюється поза районами, де ведуться воєнні (бойові) дії. Водночас, військові частини, добровольчі формування територіальних громад і окремі військовослужбовці ТрО можуть залучатися до виконання окремих завдань руху опору на тимчасово окупованих територіях.

Ведення руху опору здійснюється з настанням особливого періоду на тимчасово окупованій території України, території України, яка захоплена агресором (противником) під час збройної агресії проти України. Провідна роль в організації, підготовці, підтримці та виконанні завдань руху опору належить Силам спеціальних операцій Збройних Сил України.

Крім того, законопроєкт вводить поняття загальновійськової підготовки громадян України. Початкова загальновійськова підготовка проводиться у загальноосвітніх школах, а базова – серед громадян України старше 18 років, які не проходять військову службу. 

У разі прийняття закон набуде чинності з 1 січня 2022 року.

Разом із законопроєктом «Про основи національного спротиву» президент України подав до Верховної Ради проєкт закону №5558 про внесення зміни до Закону України «Про чисельність Збройних Сил України», яким збільшує чисельність ЗСУ на 11 тис. військовослужбовців для забезпечення функціонування окремого роду сил ЗСУ – Сил територіальної оборони, а також подальшої розбудови системи руху опору.

Докладніше про історію територіальної оборони України та підготовку законодавства про ТрО дивіться у відеоблозі Євгенія Лешана «Про ТрО» 

Нагадаємо:

  • Парламент може опинитися перед необхідністю розглядати чотири проєкти закону про територіальну оборону (ТрО), повідомив Сергій Рахманін, народний депутат України, фракція партії “Голос”, член Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки.
  • У складі ТрО Херсонщини перебувають активісти проросійських партій та криміналізованих угруповань.