Українцям пояснили, як летіти транзитом через Білорусь після 26 травня

Новини

Громадяни України, які після 26 травня прибудуть до Білорусі з території третіх країн з метою транзиту, мають заявити про це під час прикордонного контролю і в разі отримання дозволу на транзитний проїзд виїхати в Україну наземним транспортом.

Про це повідомляє Посольство України в Республіці Білорусь.

«З метою забезпечення безпеки авіації та суспільства Кабінетом Міністрів України запроваджено заборону на виконання авіаційних перевезень між Україною та Республікою Білорусь з 00 год. 00 хв. 26 травня 2021 року», – ідеться у повідомленні.

Цим рішенням встановлюється заборона на:

здійснення будь-яких видів польотів з/до між пунктами призначення розташованих на території України та Республіки Білорусь українськими та білоруськими експлуатантами;
виконання будь-яких видів польотів українськими експлуатантами у повітряному просторі Республіки Білорусь.
«Громадянам України, які з 26 травня 2021 року авіаційним шляхом прибуватимуть в Республіку Білорусь з території третіх країн з метою транзитного проїзду для повернення в Україну, необхідно заявити про мету свого прибуття під час проходження прикордонного контролю. У разі отримання дозволу на транзитний проїзд від компетентних органів Республіки Білорусь, необхідно протягом визначеного ними терміну (до 24 годин) виїхати наземним транспортом в Україну», – повідомляють у посольстві.

На українсько-білоруському кордоні функціонують пункти пропуску для автомобільного сполучення: «Мокрани – Доманове», «Мохро – Дольськ», «Нова Рудня – Виступовичі», «Олександрівка – Вільча», «Нова Гута – Нові Яриловичі», «Веселівка – Сеньківка».

«Звертаємо увагу, що у разі в’їзду в Республіку Білорусь з території України (будь яким видом транспорту) або з третьої країни (не з метою транзиту) необхідна наявність ПЦР-тесту та проходження десятиденної самоізоляції, і лише після завершення терміну самоізоляції можливо буде виїхати в Україну», – сказано в повідомленні.

Кабінет міністрів вирішив припинити авіасполучення між Україною та Білоруссю з 26 травня.

Рада ЄС має ухвалити юридичну заборону для авіакомпаній з Білорусі використовувати повітряний простір ЄС – як транзитом, так і для рейсів до аеропортів ЄС. Таким чином, для білоруської авіакомпанії «Белавіа» закриється західний напрямок, доступними залишаться рейси майже виключно до російських аеропортів. Україна, як відомо, також планує накласти заборону на рейси до Білорусі.

Президент України Володимир Зеленський доручив уряду підготувати рішення про припинення авіасполучення між Україною і Білоруссю.

Через інцидент із літаком Ryanair, який змусили приземлитися в Мінську, треба виключити Білорусь із Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), заявили представники США, Великобританії, Німеччини, Ірландії, Латвії, Литви, Польщі та Чехії.

  • 23 травня екстрене приземлення нібито через повідомлення про замінування зробив літак Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса. В аеропорту Мінська провели перевірку, вибухових пристроїв не виявили. Слідком Білорусі повідомив про порушення кримінальної справи у зв’язку з неправдивим замінуванням. Під час повторного контролю пасажирів затримали білоруського опозиційного блогера, одного із засновників Telegram-каналу NЕХТА Романа Протасевича. Влада Білорусі інкримінує йому низку кримінальних статей. Telegram-канал «Пул Первого», що інформує про діяльність Олександра Лукашенка, який вважає себе президентом Білорусі, повідомив, що за дорученням Лукашенка в небо підняли винищувач і він буде супроводжувати пасажирський літак «до кордону з Литвою».
  • Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс повідомляв у Twitter, що загалом на борту перебував 171 пасажир із 18 країн. Пояснити приземлення рейсу в Мінську, випустити всіх пасажирів або провести розслідування інциденту вимагали в низці країн, зокрема в Литві, Польщі, Австрії та Німеччині. Радник білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської Франтішек Вячорка розповів у ефірі телеканала «Україна 24», що з Білорусі не вилетіло двоє пасажирів рейсу Ryanair – Протасевич і його дівчина.
  • NЕХТА – найвідоміший білоруський опозиційний ресурс, який здобув масову популярність на тлі протестів проти підсумків президентських виборів 2020 року, його заснував журналіст Степан Путило. Офіс каналу розташований у Польщі. У NЕХТА є два основні канали в Telegram: на NЕХТА Live підписано 1,9 млн осіб, на NЕХТА – 902 тис. Також є сатиричний канал LUXTA, на який підписано майже 200 тис. осіб. Telegram-канали NЕХТА і NЕХТА Live визнали екстремістськими в Білорусі. Білоруська влада вимагала від Польщі видати Протасевича і Путила «з урахуванням особливої суспільної небезпеки їхньої злочинної діяльності».