Байден розповів, про що говоритиме з Путіним

Новини

Президент США Джо Байден розраховує обговорити на саміті з президентом Росії Володимиром Путіним 16 червня в Женеві проблеми, пов’язані з Україною, Білоруссю, тему стратегічної стабільності.

Про це повідомила представник Білого дому Джен Псакі, пише Інтерфакс-Україна.

«Ми очікуємо, що вони приділять багато часу стратегічній стабільності», – сказала вона.

«Президент США також порушить тему України, відзначивши підтримку США суверенітету та територіальної цілісності України, він також планує обговорити Білорусь і висловити наше сильне занепокоєння подіями там», – додала Псакі.

Раніше Білий дім і Кремль підтвердили, що перша офіційна зустріч Байдена та Путіна відбудеться в Женеві 16 червня.

Зі свого боку Кремль заявив, що сторони мають намір обговорити стан і перспективи подальшого розвитку російсько-американських відносин, проблематику стратегічної стабільності, а також актуальні питання міжнародного порядку денного, зокрема взаємодію в боротьбі з пандемією коронавірусу та врегулювання регіональних конфліктів.

Байден і Путін провели 13 квітня телефонна розмова, під час якого на перший план вийшла ідея проведення саміту. Байден запропонував Путіну зустріч в третій країні для розмови, зокрема, про Україну.

Також Байден закликав Путіна знизити напруженість на кордоні України.

Байден і Путін провели 13 квітня телефонна розмова, під час якого на перший план вийшла ідея проведення саміту. Байден запропонував Путіну зустріч в третій країні для розмови, зокрема, про Україну.

Також Байден закликав Путіна знизити напруженість на кордоні України.

США ввели санкції проти чотирьох російських компаній і 13 суден, які задіяні в будівництві газопроводу «Північний потік-2» (Nord Stream 2). У той же час до списку санкцій не включена компанія-оператор проекту Nord Stream 2 AG.

Нагадаємо:

  • 1 січня 2021 року Сенат Конгресу США проголосував за подолання вето президента Дональда Трампа на законопроект про оборонний бюджет країни на 2021 рік (NDAA – National Defense Authorization Act). Таким чином оборонний бюджет став законом без підпису президента. Документ, зокрема, передбачає розширення санкцій щодо російського газопроводу «Північний потік-2» (Nord Stream 2), а також щодо компаній і підрядників, які долучаються до будівництва, сертифікації та страхування газопроводу.
  • В кінці лютого 2021 року один з п’яти учасників консорціуму з будівництва трубопроводу «Північний потік-2» – німецька компанія Wintershall Dea, яка вже вклала в нього 730 млн євро, заявила про припинення фінансування проекту через санкції США.
  • Проект «Північний потік-2» передбачає будівництво двох ниток загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини, з’єднавши постачальників у РФ зі споживачами в Європ. Новий трубопровід планується побудувати поруч з «Північним потоком». Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро. Засновником та власником контрольного пакета акцій компанії-оператора проекту Nord Stream 2 AG є «Газпром» (MOEX: GAZP). В консорціум входять також французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Royal Dutch Shell, німецькі Uniper і Wintershall.