Російському генералу повідомили про підозру за блокування батальйону морпіхів в Феодосії під час окупації Криму у 2014 році

Новини
Галкін (справа) з міністром оборони РФ Шойгу у 2017 році, Фото: mil.ru

Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора 27 травня повідомили про підозру колишньому командувачу Південного військового округу РФ генерал-полковнику Олександру Галкіну.

Про це повідомляється на сайті ОГП.

Йому закидають пособництво у вчиненні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України (ч.5 ст.27, ч.3 ст.110 ККУ), підбурювання до вчинення державної зради (ч.4 ст.47, ч. 1 ст. 111 ККУ), а також пособництво у веденні агресивної війни (ч.5 ст.27, ч.2 ст.28, ч.2 ст.437 ККУ).

За даними слідства, Галкін організував оточення бронетранспортерами і блокування військової частини А2272 1-го батальйону морської піхоти Військово-морських сил України, яке на той час було одним з найбільш боєздатних військових підрозділів, спроможних дати відсіч збройній агресії.

Крім того, російський генерал, погрожуючи застосуванням фізичного насильства та зброї, підбурював українських морпіхів та управління берегової та територіальної оборони до переходу на бік ворога.

Перший заступник голови Держприкордонслужби у 2014 році Михайло Коваль заявляв, що операція по захопленню Криму була чітко спланованою, і керували нею генерали Олександр Галкін і Андрій Сердюков.

Нагадаємо:

  • 30 червня 2016 року Головна військова прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо командувача ЧФ РФ адмірала Олександра Вітко, який командував російськими військами в ході незаконну окупацію і анексію Криму.
  • В липні 2017 року Головна військова прокуратура передала в суд для заочного засудження обвинувальний акт стосовно заступника командира 810-ї окремої бригади морської піхоти Чорноморського флоту РФ полковника Володимира Карпушенка, який брав безпосередню участь в окупації Криму Росією.
  • У травні 2020 року Офіс Генпрокурора почав кримінальне провадження за фактом участі віце-адмірала, начальника штабу – першого заступника командувача Чорноморського флоту РФ в підбурюванні українських військовослужбовців до державної зради в ході окупації Криму. У 2014 році заступником командувача ЧФ РФ був Олександр Носатов. Зараз – командувач Балтійським флотом Росії. Має нагороду за окупацію Криму.
  • В кінці березня 2021 року прокурори Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора повідомили про підозру у підбурюванні українських військових до державної зради під час окупації Криму Росією ексзаступнику командувача Чорноморського флоту РФ, віце-адміралу Валерію Кулікову.
  • В Україні ще немає жодного обвинувального вироку суду щодо військових РФ, які організовували і здійснювали спецоперацію зі збройного захоплення півострова. У більшості випадків справа не дійшла навіть до підготовчого судового засідання і переходу до розгляду справ по суті. Про те, що гальмує цей процес на прикладі справ трьох високопоставлених російських військових, читайте у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Агресори. Заочне провадження».