Енергоатом розпочав процес проти РФ щодо компенсації за активи, втрачені в окупованому Криму

Новини
Донузласька ВЕС, Сакський район Криму Фото: energoatom.kiev.ua

У травні 2021 року ДП «НАЕК «Енергоатом» спрямувало до компетентних органів Російської Федерації повідомлення про виникнення спору – відповідно до частини 1 статті 9 Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації № 1302 від 1999 року про заохочення та взаємний захист інвестицій.

Йдеться про активи, втрачені компанією в Криму, зокрема Донузлавську вітроелектростанцію, яка наразі знаходиться на тимчасово окупованій території.

Ще 17 грудня 2020 року за ініціативи Германа Галущенка, тоді віцепрезидента Компанії, а нині – міністра енергетики України, між ДП «НАЕК «Енергоатом» та відомою міжнародною юридичною компанією Shearman & Sterling LLP було укладено договір про надання послуг щодо підготовки й направлення повідомлення про спір від імені Компанії до Російської Федерації. Ця юридична компанія раніше вже брала участь в аналогічних справах проти РФ та має унікальний досвід у вирішенні складних інвестиційних арбітражних спорів.

«Енергоатом неодмінно вирішить цей спір – або в позасудовому, або в судовому порядку. Національна енергогенеруюча компанія має отримати компенсацію за активи, що вже восьмий рік поспіль не працюють на економіку та енергетичний розвиток української держави», – заявив т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Згідно з процедурою, після отримання повідомлення російською стороною, сторони матимуть шість місяців для врегулювання спірного питання у позасудовому порядку. У випадку, якщо сторони не дійдуть згоди, цей спір може бути передано на розгляд до суду (арбітражу).

Попередня сума позову державного підприємства НАЕК «Енергоатом» до РФ за втрату активів в окупованому Криму становить 100 млн дол. Точна сума стане відома через півроку.

Раніше з подібними позовами проти РФ до міжнародного арбітражу серед українських держкомпаній зверталися Ощадбанк, «Нафтогаз України» і НЕК «Укренерго».

Нагадаємо:

  • 18 грудня 2020 року Енергоатом повідомив, що розпочинає в міжнародному арбітражі процес проти РФ за активи, втрачені в окупованому Криму. Основним об’єктом спору є ДП «Донузлавська вітрова електростанція», в яку входять три вітроелектростанції (ВЕС), найбільша з яких розташована в Сакському районі півострова. Інтереси Енергоатому представлятиме американська юридична компанія Shearman & Sterling – одна з найбільших в світі адвокатських контор, яка представляє, зокрема, Литву в суперечці з російським Газпромом.