Енергоатом буде судитися з РФ через втрату Донузлавської ВЕС в окупованому Криму

Новини
Донузласька ВЕС, Сакський район Криму Фото: energoatom.kiev.ua

Держпідприємство НАЕК «Енергоатом» розпочинає в міжнародному арбітражі процес проти Росії за активи, втрачені в окупованому Криму. Основним об’єктом спору є ДП «Донузлавська вітрова електростанція», в яку входять три вітроелектростанції (ВЕС), найбільша з яких розташована в Сакському районі півострова.

Про намір судитися з РФ повідомляється на сайті Енергоатому.

«17 грудня 2020 року між ДП «НАЕК «Енергоатом» та Міжнародною юридичною фірмою Shearman & Sterling укладено договір про надання послуг щодо підготовки та направлення повідомлення про спір від імені Компанії до Російської Федерації. Інтереси ДП «НАЕК «Енергоатом» представлятиме відома міжнародна юридична компанія, що раніше вже брала участь в аналогічних справах проти РФ та має значний досвід і беззаперечне лідерство у вирішенні складних інвестиційних арбітражних спорів, зокрема має унікальний досвід в інвестиційних арбітражних справах проти Російської Федерації», – йдеться у повідомленні компанії.

У коментарі агентству Інтерфакс-Україна в Енергоатомі зазначили, що основним об’єктом спору є є ДП «Донузлавська вітрова електростанція», в яку входять три вітряних електростанції:

– Донузлавська ВЕС (біля селища Новоозерне), найбільша, встановлена потужність якої після реконструкції в 2002 році досягла 50 МВт;
– Судакська ВЕС (мис Меганом, біля м.Судак);
– Чорноморська ВЕС (ділянка Тарханкутської ВЕС, біля села Новосільське, Чорноморський район).

У коментарі виданню LIGA.net джерело в Енергоатомі повідомило, що сума позову до РФ становить близько 100 млн дол.

Американська Shearman & Sterling – одна з найбільших у світі адвокатських контор, представляє, зокрема, Литву в спорі з російським Газпромом.

Раніше з подібними позовами проти РФ до міжнародного арбітражу серед українських держкомпаній зверталися Ощадбанк, «Нафтогаз України» і НЕК «Укренерго».

Нагадаємо:

  • 20 вересня 2017 року НАК «Нафтогаз України» і її шість дочірніх компаній подали в суд, сформований при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних незаконним захопленням РФ активів в АР Крим, що на той момент оцінювались експертами в 5 млрд. дол.
  • 27 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі визнала, що Росія винна у втраті НАК «Нафтогаз України» своїх активів у окупованому Криму.
  • В січні 2020 року виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко повідомив, що компанія подає оновлені позови проти Росії до Третейського суду Гааги, вимагаючи зобов’язати РФ виплатити групі понад $7 млрд компенсації за втрату можливості використовувати своє майно в Криму.
  • 26 листопада 2018 року Арбітражний трибунал у Парижі ухвалив рішення про стягнення з РФ на користь державного Ощадбанку 1,3 млрд доларів США для компенсації збитків за втрачені активи в окупованому Криму.
  • 20 жовтня 2020 року Арбітражний суд в Парижі (Франція) перейшов безпосередньо до розгляду позову НЕК «Укренерго», яка вимагає від РФ сплатити компенсацію за втрачені на території окупованого Криму інвестиції. Загальна сума позовних вимог складає 527,53 млн євро з урахуванням відсотків.