Bihus.Info: СБУ під контролем Медведчука могла возити готівку окупантам на Донбасі. Плівки Медведчука-3

Новини
Віктор Медведчук у Київському апеляційному суді, 21.05.2021 Фото: УНІАН

На плівках, отриманих виданням Bihus.Info, обговорюється зацікавленість Кремля в купівлі Україною вугілля у самопроголошених «республік» на Донбасі і схема поставок його за допомогою фірми-посередника. 31 грудня 2014 року, за словами Віктора Медведчука на записах, СБУ відвезла в «ДНР/ЛНР» перший транш авансу готівкою.

Про це йдеться у третій частині «плівок Медведчука», опублікованих журналістами Bihus.Info.

У листопаді 2014 року Медведчук на записах починає обговорювати з Москвою купівлю Україною вугілля на окупованих територіях. З плівок випливає, що Кремль таким чином намагався наситити грошима самопроголошені «республіки».

З контексту зрозуміло – в цей час Росія пропонує формулу: Україна купує вугілля на окупованих територіях і в Росії – і так закриває дефіцит палива, який утворився через захоплення частини Донецької і Луганської областей. Разом з тим, станом на листопад 2014 року Україна вже кілька місяців возила вугілля для державних теплоелектростанцій з Південно-Африканської Республіки. Це була альтернатива паливу з держави-агресора.

Але в листопаді 2014 до африканського вугілля виникли претензії в президента Петра Порошенка. Він заявив на засіданні РНБО, що африканське вугілля дороге і не горить. Було відкрито кримінальне провадження, почалися допити міністра енергетики і керівників держпідприємств, які брали участь в закупівлі. Саме після скандалу з африканським паливом, судячи з плівок, вугілля для державних ТЕС почали возити з окупованих територій.

У той час в уряді натякали, що буде саме так. «Той обсяг вугілля, котрий ми постачаємо із ПАР в якості диверсифікації – можливо, він комусь заважає», – заявляв Володимир Зіневич, на той час – директор ДП «Укрінтеренерго». «Вважаю, що кампанія, розгорнута проти поставки вугілля з ПАР, проти Мінтопенерго … є кампанія, яка забезпечує інтереси поставити нас в залежність від Російської Федерації, від цих лжеорганізацій «ДНР» і «ЛНР»», – говорив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У телефонній слухавці Медведчука в цей час обговорювалось, як виглядатиме схема купівлі вугілля у самопроголошених «республік» державними ТЕС.

Надалі стане відомо, що фірми з орбіти Медведчука займалися поставками окупованого вугілля державним ТЕС під виглядом африканського, а також возили на ТЕС російське вугілля. Зокрема, ідеться про щонайменше дві компанії з Гонконгу – Arida Global Limited і Cortex Sales Limited, про зв’язок з якими Медведчука писали ще в попередні роки.

Більше того, з плівок випливає, що Медведчук підбивав своїх співрозмовників у Кремлі шантажувати Україну ще більшим дефіцитом вугілля.

Того ж вечора, 21 листопада 2014 року, постачання вугілля з Росії припинилося і Медведчук повернувся до обговорення з Києвом питання – як заплатити за вугілля на окуповані території.

24 грудня 2014 року Медведчук на плівках звітує Кремлю: Київ готовий відсилати готівку. Причому возити її буде Служба безпеки України. Очолював СБУ в той час Валентин Наливайченко. У коментарі Bihus.Info він заявив, що про готівку нічого не знає і взагалі – проти торгівлі з окупантами.

29 грудня 2014 року Петро Порошенко публічно заявив, що Україна купуватиме вугілля на окупованих територіях. «Ми дійсно будемо купувати в державних підприємств, в тому числі, які видобувають вугілля на тимчасово окупованих територіях, з контролем того, що ці гроші використовуються виключно на заробітну плату шахтарям – українським громадянам. Тут не задіяна вже валюта, бо постачається вугілля напряму на електростанції. І жодних інших постачальників вугілля, наскільки мені проінформували, не буде», – запевнив Порошенко.

У коментарі Bihus.Info перед публікацією Порошенко заявив, що не пам’ятає «точно ролі Медведчука» у вугільних контрактах з окупованими територіями, і не пам’ятає «жодних компаній, бо мова йшлася виключно про державний інтерес, і державні компанії, і сплату податків у бюджет».

Разом з тим на плівках чутно, що через два дні після публічної заяви Порошенка, 31 грудня 2014 року, СБУ, за словами Медведчука, повезла кеш на окуповані території. Авансом. Другий транш планують на 5 січня 2015 року.

Судячи з плівок, готівку за окуповане вугілля возили з кінця 2014 – на початку 2015, а саме вугілля продовжували возити і на початку 2016 року.

Журналісти відзначають, що поставки вугілля з окупованих територій маскували, а в ланцюг перепродажів з часом додавали все більше фірм. Однак деякі контракти фірм з орбіти Медведчука з державними ТЕС можна встановити точно.

Bihus.Info відшукали щонайменше два договори про поставки вугілля на державні ТЕС компанією Arida Global Limited на загальну суму понад 290 млн грн. Це контракт від серпня 2015 року, за яким Arida отримала 54,5 млн грн, і договір від листопада 2015 року, за яким вона ж отримала 237 млн. Обидва контракти укладені з «Укрінтеренерго», яка купувала вугілля для «Центренерго».

У коментарі Bihus.Info перед публікацією Медведчук заявив, що не має стосунку до компаній Arida Global і Cortex Sales.

Наливайченко написав, що він нічого не знає про супровід готівки за вугілля СБУ.

Порошенко повідомив, що обговорював з Медведчуком лише полонених і не пам’ятає Медведчука в питанні вугілля. Медведчук заявив, що обговорював з Порошенком різні питання, однак нічого не знає про торгівлю вугіллям з окупованих територій.

Нагадаємо:

  • 11 травня 2021 року генпрокурор Ірина Венедіктова підписала повідомлення про підозру народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму.
  • Слідство вважає, що Медведчук, зокрема, домовлявся з державою-агресором РФ про перереєстрацію родовища «Глибока» на прикерченському шельфі в Чорному морі, що належить Україні. Також Медведчука підозрюють у державній зраді (передача агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).
  • 13 мая 2021 года Печерський райсуд Києва обрав для Віктора Медведчука запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 9 липня. Кум Володимира Путіна підозрюється у державній зраді та готуванні до порушення звичаїв війни, вчиненого у змові групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 15, ст 438 КК України).