ВАКС заочно арештував ексголову правління ПриватБанку Дубілета

Новини
Олександр Дубілет Фото: УНІАН

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно арештував колишнього голову правління ПАТ «КБ «ПриватБанк» Олександра Дубілета, якого раніше оголосили в розшук у справі про виведення 8,2 млрд грн з банку перед його націоналізацією.

Відповідне рішення ВАКС ухвалив ввечері 2 червня, повідомляє Центр протидії корупції.

«Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Сергій Мойсак обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для колишнього голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета. Так як Дубілет перебуває не в Україні та оголошений у міжнародний розшук, запобіжний захід йому призначили заочно «до моменту його фактичного затримання і доставки до місця кримінального провадження», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у ЦПК, рішення слідчого судді означає, що підозра, яка була пред’явлена Дубілету, є повністю обґрунтованою. А повідомлення про неї відбулося у відповідності до норм кримінального процесуального законодавства.

За версією слідства, напередодні націоналізації ПриватБанку, його вищі посадовці вчинили розтрату 315 млн доларів (еквівалент 8,2 млрд грн) на користь пов’язаної з банком компанії Claresholm Marketing Ltd. Детективи НАБУ вважають, що саме Дубілет, використовуючи підроблені банківські документи та фіктивне кредитування, розпорядився перерахувати ці кошти з кореспондентського рахунку ПриватБанку, відкритого в одному з європейських банків.

Крім цього, Дубілета також підозрюють у розтраті майже 137 млн грн, які за день до націоналізації ПриватБанку безпідставно перерахували страховій компанії «Інгосстрах». Ця фірма визнана Національним банком України пов’язаною із власниками «Привату».

Як повідомлялось, в середині травня  Олександр Дубілет, якого НАБУ у березні оголосило у розшук, заявив, що не ховається від слідства й правоохоронні органи мають відомості про те, що він перебуває в Ізраїлі.

Нагадаємо:

  • 22 лютого детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП повідомили трьом колишнім посадовим особам ПАТ КБ «ПриватБанк» про підозру в розтраті понад 136,89 млн грн напередодні націоналізації банку. Підозри екскерывникам ПриватБанку підписала генпрокурор Ірина Венедиктова. Йдеться про колишнього голову правління ПриватБанку Олександра Дубілета, екс-першого заступника голови Володимира Яценка та керівницю департаменту фінансового менеджменту ПриватБанку Олену Бичихіну, яка також обіймала посаду першого заступника голови правління страхової компанії «Інгосстрах» (Дніпро), пов’язаної з групою Приват.
  • Підозру Яценко повідомили в аеропорту «Бориспіль», де правоохоронці змусили приземлитися приватний літак, на якому він намагався покинути Україну. Олександру Дубілету і Олені Бичихіній про підозру повідомлено в порядку ст.135, ст.278 КПК України, а саме – відправлено поштою, оскільки місцезнаходження підозрюваних не встановлено.
  • 15 березня 2021 року НАБУ проінформувало про те, що повідомлено про підозру у розтраті 8,2 млрд грн трьом колишнім том-менеджерам Приватбанку: голові правління, його заступнику та керівнику департаменту міжбанківських операцій банку. Схема є другим епізодом злочинної діяльності топменеджменту «ПриватБанку», який викрили детективи НАБУ.
  • 29 березня 2021 року в.о. керівника САП Максим Грищук повідомив, що НАБУ оголосило у розшук ексголову правління ПриватБанку Олександра Дубілета, якого підозрюють у причетності до розтрати 8 млрд грн банку перед його націоналізацією наприкінці 2016 року.