Зеленський ветує урізаний закон про недостовірне декларування з послабленою відповідальністю для корупціонерів

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський ветує ухвалений 3 червня Верховною Радою закон про відновлення покарання у вигляді позбавлення волі за недостовірне декларування із внесеною нардепами поправкою, яка унеможливлює покарання за брехню щодо майна членів сім’ї посадовця. У такому вигляді він ставить під загрозу безвізовий режим з ЕС.

Про це повідомляє Офіс президента України.

«Я не допущу знищення чи послаблення електронного декларування чиновників. Підписання закону в проголосованому у Верховній Раді вигляді неможливе. Це не те, чого очікують українці, й не те, що їм обіцяв я, внісши цей законопроект на розгляд парламенту. Ми маємо встановити пропорційне та справедливе покарання за правопорушення, пов’язані з декларуванням», – заявив Зеленський.

Він вказав, що 3 червня нардепи підтримали ініційований президентом законопроект №4651 у такому вигляді, що послаблює систему декларування та покарання за кримінальні правопорушення в цій сфері.

Зокрема, депутати змінили підходи до декларування активів, які є у володінні членів сім’ї декларанта. Це даватиме змогу декларантам не зазначати у деклараціях рухоме та нерухоме майно, яким володіють чи користуються їхні родичі, якщо член сім’ї не надає інформацію про нього.

«Система електронного декларування була вимогою Європейського Союзу для запровадження безвізового режиму з Україною. Дотепер проводиться моніторинг цих зобов’язань, тож я не можу поставити під загрозу одне з головних досягнень на шляху до інтеграції з ЄС – безвізовий режим», – наголосив глава держави.

Він також вказав, що поправками, які подали депутати, пропонується за умисне неподання декларації чиновником запровадити покарання у вигляді обмеження волі. Без комплексної зміни підходу до визначення ступеня покарання воно не матиме належного стримувального ефекту та не є пропорційним.

«Кримінальна відповідальність за неподання декларації та внесення до неї завідомо недостовірних відомостей має бути достатньо суворою та передбачати можливість призначення покарання у вигляді позбавлення волі. Корупціонери повинні понести відповідальність згідно з законом», – вважає Зеленський.

Як повідомлялось, 3 червня Верховна Рада у другому читанні ухвалила поданий президентом проєкт закону, який відновлює норми Кримінального кодексу про ув’язнення за брехню в декларації, а також за навмисне неподання декларації, раніше скасовані Конституційним судом України. Однак у Центрі протидії корупції вказали, що до проєкту внесли поправку, яка унеможливлює покарання за брехню щодо майна родичів.

Нагадаємо:

  • 27 жовтня 2020 року КСУ визнав такою, що не відповідає Конституції, статтю 366-1 Кримінального кодексу України, що встановлює кримінальне покарання за недостовірне декларування осіб, уповноважених на виконання державних функцій.
  • 4 грудня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон, яким відновила кримінальну відповідальність за декларування недостовірних даних і неподання декларації, яку скасував Конституційний суд. За брехню про статки передбачені штраф і обмеження волі, але не термін ув’язнення. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) заявило, що ухвалений закон пропонує «санаторні» умови для корупціонерів. 24 грудня президент Володимир Зеленський підписав закон.