Рада повернула ув’язнення за недостовірне декларування, однак прибрала покарання за брехню в деклараціях щодо майна родичів

Новини
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада у другому читанні ухвалила поданий президентом проєкт закону, який відновлює норми Кримінального кодексу про ув’язнення за брехню в декларації, а також за навмисне неподання декларації, раніше скасовані Конституційним судом України. Однак у Центрі протидії корупції вказують, що до проєкту внесли поправку, яка унеможливлює покарання за брехню щодо майна родичів.

За ухвалення законопроєкту №4651 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» 3 червня проголосували 307 народних депутатів, повідомляє Центр журналістських розслідувань, з посилання на трансляцію телеканалу «Рада».

Зокрема, змінами до статей 366-2, 366-3 Кримінального кодексу передбачено, що умисне внесення недостовірних відомостей до декларації, які відрізняються від достовірних на суму від 500 до 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (1,14 – 4,5 млн грн), карається штрафом від 3000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 – 68 тис грн), або громадськими роботами на термін від 150 до 240 годин, або обмеженням волі терміном до двох років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном до трьох років.

Якщо недостовірні відомості в декларації відрізняються від достовірних на суму понад 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (4,5 млн грн), закон передбачає покарання штрафом від 4000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (68 – 85 тис грн) або громадськими роботами строком від 150 до 240 годин, або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років.

За умисне неподання декларації суб’єктом декларування закон пропонує карати штрафом від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (42,5 – 51 тис грн) або громадськими роботами від 150 до 240 годин, або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років.

Однак, як вказую голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін, нардепи проголосували за поправку Ігоря Фірса (фракція «Слуга народу»), яка унеможливлює покарання за брехню щодо майна родичів, навіть якщо декларант знає про майно. Крім того, тепер вказувати майно, яким користується чи володіє член сім’ї, потрібно лише тоді, коли він сам надав таку інформацію декларанту.

«У такій редакції законопроєкт робить ще гірше, ніж було до цього. Сподіваюся, що Зеленський його ветує. Або нам усім попрощатися з європейською інтеграцією», – написав Шабунін у Facebook.

Нагадаємо:

  • 27 жовтня 2020 року КСУ визнав такою, що не відповідає Конституції, статтю 366-1 Кримінального кодексу України, що встановлює кримінальне покарання за недостовірне декларування осіб, уповноважених на виконання державних функцій.
  • 4 грудня 2020 року Верховна Рада ухвалила закон, яким відновила кримінальну відповідальність за декларування недостовірних даних і неподання декларації, яку скасував Конституційний суд. За брехню про статки передбачені штраф і обмеження волі, але не термін ув’язнення. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) заявило, що ухвалений закон пропонує «санаторні» умови для корупціонерів. 24 грудня президент Володимир Зеленський підписав закон.