Трьом росіянам і двом полякам заборонений в’їзд в Україну через участь в зйомках фільму в Криму

Новини
Фото: Reuters

Трьом громадянам Росії і двом громадянам Польщі заборонили в’їзд в Україну терміном на три роки через участь в зйомках фільму в окупованому Росією Криму. Міністерство культури і інформаційної політики в травні внесло їх до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України.

Про це повідомили в представництві президента України в АРК.

«У травні 2021 року Міністерство культури та інформаційної політики України, реагуючи на факти зйомки у Севастополі воєнної драми «Небо» про російських військових у війні в Сирії та у так званому «міжнародному музичному фестивалі «Дорога на Ялту», внесло трьох громадян Російської Федерації і двох громадян Польщі до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці», – йдеться в повідомленні.

В зв’язку з цим Служба безпеки України заборонила цим іноземцям в’їзд на територію України терміном на три роки.

«Відповідні рішення Міністерства культури й інформаційної політики України та Служби безпеки України стали реакцією, зокрема, і на звернення представництва», – зазначили у відомстві.

Фільм під робочою назвою «Небо» знімали восени 2020 року на території покинутого санаторія поблизу Морського. Картина розповідає про події 2015 року, коли Туреччина збила російський бомбардувальник Су-24М, який порушив її межі.

Як повідомлялося, 26 травня 2021 року Кабмін України прийняв рішення звернутися до РНБО з пропозицією ввести санкції щодо 11 російських артистів за незаконне відвідування окупованого Криму.

Нагадаємо:

  • Про те, хто і як формує так званий «чорний список» – перелік іноземних діячів, які створюють загрозу національній безпеці України, що є підставою для заборони їм в’їзду в нашу країну, читайте в матеріалі ЦЖР «Чорний список», сіра політика і правової туман.
  • У січні 2021 року Мінкульт за поданням СБУ вніс сімох російських артистів до Переліку осіб, які створюють загрозу національної безпеці України. Включення до «чорного списку» – підстава для заборони на в’їзд до України.
  • 11 лютого 2021 року міністерство культури та інформаційної політики внесло до Переліку осіб, які становлять загрозу національній безпеці України, п’ятьох учасників «Хору Турецького» та двох російських акторів, які знімались у пропагандистському фільмі «Крим». 17 лютого Мінкультури внесло чотирьох російських музикантів із «Хору Турецького» та лідера рок-гурту «Крематорій» Армена Григоряна в Перелік осіб, які створюють загрозу нацбезпеці.