Зеленський обговорював з держсекретарем США і сенаторами посилення безпеки та військову допомогу Україні

Новини

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що в ході зустрічей з главою Держдепартаменту США Ентоні Блінкеном і американськими сенаторами йшлося про збільшення військової допомоги Україні, а також про посилення безпеки у Чорному та Азовському морях.

«У мене була особиста зустріч з американськими сенаторами, які приїхали, і держсекретарем США, і ми обговорювали можливе збільшення військової допомоги», – заявив Зеленський в інтерв’ю порталу Axios.

«Йшлося про безпеку, про посилення безпеки в Чорному і Азовському морях, уздовж берегової лінії, тому що наша позиція там, на мій погляд, досить слабка. Росія фактично домінує на всьому Чорному морі, це правда, і ми визнаємо це, і ми хотіли б мати там серйозну силу для захисту нашої країни і наших кордонів, тільки в оборонних цілях», – зазначив він.

Президент України додав, що обговорювався і ряд інших питань, що стосуються допомоги Україні в галузі безпеки.

Минулого тижня американські сенатори-демократи Джин Шахін і Кріс Мерфі, а також сенатор-республіканець Роб Портман відвідали Україну.

На початку травня з дводенним візитом до Києва приїжджав Блінкен. 

Нагадаємо:

  • 6 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський та державний секретар США Ентоні Блінкен вказали на значну кількість військових РФ, які розміщуються біля кордонів з Україною, в окупованому Криму та Донбасі. За словами Зеленського, загальний російський контингент, який вкрай повільно зменшується, складає 75 тисяч військових і створює ймовірну загрозу військової ескалації з боку РФ. Блінкен наголосив, що США продовжують ретельно спостерігати за ситуацією.
  • В разі вторгнення РФ до України ціна за таке порушення міжнародного права «буде високою», пропонуючи відключити РФ від міжнародної платіжної системи SWIFT, так само як і заморозити активи олігархів, близьких до Кремля, йдеться у резолюції Європейського парламенту (ЄП).
  • РФ блокує Керченську протоку, яку вона, всупереч все ще чинній двосторонній угоді між Україною та Росією, фактично окупувала. З 16 квітня аж по 31 жовтня, тобто більше ніж на півроку пройти протокою з Азовського моря до Чорного і в зворотньому напрямку не зможуть жодні  військові кораблі та державні судна, окрім російських – таким є рішення Росії. В першу чергу ця заборона, звісно, стосується українських суден. 
  • Детальніше читайте в матеріалі ЦЖР Окупована протока