Байден підтримав євроатлантичну інтеграцію України і ініціативу про створення Кримської платформи

Новини

Президент США Джо в ході телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським підкреслив повну підтримку євроатлантичної інтеграції України і важливість надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО, повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Байден підтримав ініціативу про створення Кримської платформи і запевнив, що США будуть представлені на саміті ініціативи на найвищому політичному рівні.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, Байден запевнив, що позиція України обов’язково буде врахована під час обговорення стратегічних питань в НАТО, а також запланованих заходів на вищому рівні.

«Лідери обмінялися думками про стратегічну взаємодію України та США перед важливими самітами» групи Великої сімки «та північноатлантичного альянсу, а також запланованих зустрічей Джо Байдена з керівництвом Європейського Союзу і президента Росії», – йдеться в повідомленні.

Зеленський розповів Байдену про ситуацію на Донбасі і вздовж українських кордонів.

«Він акцентував увагу на тому, що на тимчасово окупованих територіях і поблизу кордонів України спостерігається висока концентрація російських військ і важкого озброєння», – йдеться в повідомленні.

Президент США підкреслив, що є противником реалізації будівництва «Північного потоку-2».

Зі свого боку, Зеленський акцентував увагу Байдена, що «Північний потік-2» не є економічним проектом, а створює серйозну загрозу і є викликом в сфері безпеки».

Лідер США запевнив президента України в гарантії безпеки з боку США.

Президент України також подякував за рішення США надати Україні 900 тис. доз вакцини проти COVID-19.

«Це збереже життя багатьом українцям. США вкотре підтвердили відданість стратегічному партнерству України», – зазначив Зеленський.

Подробиці про те, чому має бути скасований закон про ВЕЗ «Крим», як після цього захистити права кримчан, порушені цим законом, та якими мають бути економчні відносини з окупованим Кримом, читайте у матеріалах Центру журналістських розслідувань: «ВЕЗ «Крим»: чи перегорнемо сторінку», «Скасування ВЕЗ «Крим». Що натомість?» та «Без ВЕЗ: Особливості економічних відносин з окупованих Кримом».

Президент України Володимир Зеленський вважає, що створення Кримської платформи буде серйозним кроком у напрямку деокупації Криму, оскільки в ході установчого саміту, який відбудеться 23 серпня в Києві, буде створено постійно діючий офіс і обговорені ініціативи щодо безпеки у Азово-Чорноморському регіоні. Він також зауважив, що країни-учасниці Кримської платформи ризикують погіршити відносини з РФ, яка дуже негативно реагує на її створення.

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Нагадаємо:

  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму. 29 вересня Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 26 лютого 2021 року Володимир Зеленський підписав указ, яким доручив уряду організувати й запустити Кримську платформу, а також реалізувати заходи для розвитку й підтримки кримськотатарської мови, культури та захисту прав мешканців тимчасово окупованого Криму. Також президент затвердив персональний склад Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні установчого Саміту Кримської платформи, до якого увійшли керівники центральних органів виконавчої влади, Офісу президента, а також Меджлісу кримськотатарського народу.
  • 24 березня 2021 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».