Окупанти хочуть запустити літаки з Криму до Вірменії й Північної Осетії

Новини
Аеропорт «Сімферополь» в окупованому Криму, серпень 2020 року Фото: new.sipaero.ru

В окупованому Криму планують з’єднати півострів із Вірменією та збільшити географію польотів до Криму до 63 напрямків завдяки стиковці у Владикавказі.

Російська авіакомпанія Nordwind із 15 червня почне виконувати транзитні рейси з аеропорту Сімферополь до Єревану і назад зі стиковкою у Владикавказі.

Польоти здійснюватимуться раз на тиждень по вівторках до 26 жовтня.

Загальний час у дорозі на літаках Embraer E190 складе близько 5 годин.

Як йдеться у пресрелізі, «прямі рейси між Сімферополем і Владикавказом почнуть виконуватися вперше в сучасній історії», а після їх запуску «географія польотів до Криму розшириться до рекордних 63 напрямків».

Також наголошується, що компанія «Nordwind», яка має найбільш широку маршрутну мережу в аеропорту окупованого Сімферополя, в цьому році «зв’яже Крим прямим авіасполученням із 36 містами Росії».

В Україні суд за клопотанням прокуратури АРК та Севастополя наклав заочні арешти ще на 12 літаків російського авіаперевізника, які продовжують здійснювати пасажирські рейси з Росії до окупованого Криму. У 2014 році Україна оголосила свої аеропорти та повітряний простір над півостровом закритими.

Як повідомлялось, станом на вересень 2020 року за клопотаннями правоохоронних органів Херсонським міським судом було накладено заочні арешти на 65 повітряних суден, які здійснювали польоти на окупований півострів. За даними прокуратури АРК та Севастополя, близько 40 російських авіакомпаній з РФ здійснюють регулярні пасажирські авіаперевезення до окупованого півострова.

В листопаді 2020 року суд за клопотанням прокуратури АРК та Севастополя наклав заочні арешти ще на 44 літаки російських авіакомпаній, які продовжують здійснювати пасажирські рейси з Росії до окупованого Криму.

Нагадаємо:

  • Після анексії Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.
  • У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), слідуючи конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, якщо вони не були узгоджені з українською стороною.