Повідомлено про підозру у порушенні порядку в’їзду до Криму українцю, який працював у вкраденому в України «Чорноморнафтогазі»

Новини
СПБУ «Петро Годованець» (перейменована РФ на «Крим-2») на Одеському родовищі, 7 вересня 2017 р. Фото: dpsu.gov.ua

За процесуального керівництва прокуратури АРК та Севастополя повідомлено про підозру у порушенні порядку в’їзду/виїзду з/на тимчасово окуповану територію Криму працівнику вкраденого в України окупаційного підприємства «Чорноморнафтогаз». Громадянин України Руслан Годованець працював інженером на названій на честь його батька самопідйомній плавучій буровій установці «Петро Годованець», яку окупанти перейменували на «Крим-2».

Підозру українцю повідомлено за ч.2 ст.332-1 КК України, санкція якої передбачає позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

«Під час перетину КПВВ «Каланчак» на адмінмежі з окупованим півостровом, виявлено громадянина України, який після окупації півострова продовжив працювати на незаконно захопленому державою-окупантом підприємстві «Чорноморнафтогаз», обіймаючи посаду інженера матеріально-технічного ресурсу плавучої бурової установки «Петро Годованець» (після окупації перейменована на «Крим-2»)», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у період з 2015 року до травня 2021 року українець систематично виїжджав через закриті морські порти на окупованій території півострова до СПБУ «Петро Годованець», забезпечуючи її роботу.

«Зазначеними діями підозрюваний сприяв незаконній розробці та використанню Російською Федерацією природних ресурсів у виключній (морській) економічній зоні України, чим спричинив шкоду інтересам держави», – наголосили у прокуратурі автономії.

Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим.

Прокуратура не повідомляє імені українця, якому повідомлено про підозру. Однак за інформацією Центру журналістських розслідувань це – Годованець Руслан Петрович, 18.04.1970 р.н. Він син Петра Годованця, на честь якого і була названа самопідйомна плавуча бурова установка, яка належить українському ДАТ «Чорноморнафтогаз».

Як повідомлялось, Центр журналістських розслідувань оприлюднив документи, які свідчать, що російська компанія «Новые проекты», яку слідство пов’язує з нардепом і олігархом Віктором Медведчуком, буде використовувати для буріння свердловини на ділянці Глибока Прикерченського шельфу біля окупованого Криму вкрадену в України СПБУ «Петро Годованець» та буксир «Федір Урюпін».

Подробиці у журналістському розслідуванні ЦЖР «Глибока пастка у справі Медведчука» (відоверсія – на каналі ЦЖР в YouTube).

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму РФ були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).
  • Про те як Росія, незаконно захопивши флот ДАТ «Чорноморнафтогаз» в Криму, здійснює постійні спроби внести до міжнародних баз недостовірні реєстраційні дані на бурові платформи і інші судна української компанії щодо назви, судновласника і прапора країни, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань«Флот «Чорноморнафтогазу»: як Росія плутає сліди своїх злочинів в Криму».
  • 9 лютого 2021 року Дніпровський районний суд Києва засудив до умовного терміну покарання громадянина України І.Я.Зварича, помічника капітана вкраденої в України бурової установки «Петро Годованець», перейменованої окупантами на «Крим-2», яка незаконно добуває газ на континентальному шельфі України у Чорному морі. Моряк пішов на угоду з прокуратурою АРК та Севастополя та визнав винуватість у порушенні порядку в’їзду/виїзду з/на тимчасово окуповану територію Криму.