У «ДНР» пояснили, що через «кордон» з Росією і «ЛНР» пропускають тільки громадян з пропискою в ОРДО або з паспортом РФ

Новини
Пункт пропуску «Успенка» на «кордоні» між «ДНР» і Росією Фото: dontimes.ru

Окупаційна «адміністрація» так званої «ДНР» продовжує обмежувати в’їзд людей на підконтрольну їй територію не тільки через КПВВ на лінії розмежування, але також з боку Росії і з території так званої «ЛНР». Зокрема, через «кордон» з РФ і «ЛНР» громадян пропускають тільки при наявності прописки в ОРДО або російського паспорта.

Роз’яснення щодо особливостей перетину «кордону» з Росією і ОРЛО від «служби прикордонної охорони МДБ ДНР» опублікувала в своєму telegram-каналі «депутат народної ради ДНР» Анастасія Селіванова, повідомляє сайт «Новости Донбасса».

У ньому, зокрема, говориться, що згідно «указу» «глави ДНР» Дениса Пушиліна від 14 березня 2020 року №57 «Про введення режиму підвищеної готовності» в’їзд в ОРДО через «кордон» з Росією і контрольованою «ЛНР» територією заборонений громадянам , «які не мають реєстрації або посвідки на постійне проживання, або адресної довідки, що підтверджує реєстрацію» в контрольованих «ДНР» районах.

При цьому ця заборона не стосується «громадян Російської Федерації, які прибувають з Російської Федерації».

Як зазначається, «при наявності вимушених обставин» рішення про в’їзд в ОРДО людей без місцевої прописки або паспорта РФ приймається «міжвідомчим оперативним штабом з попередження завезення і розповсюдження нової коронавірусної інфекції».

Про те, що останнім часом збільшилася кількість звернень людей, які хочуть в’їхати на підконтрольну «ДНР» територію з боку Росії, однак стикаються з проблемами на «кордоні», повідомила в своєму telegram-каналі ще одна «депутат народної ради ДНР» Олена Шишкіна, пишуть «Новости Донбасса».

За її словами, в’їхати на територію, контрольовану «ДНР», з боку Росії «можуть тільки громадяни України, які мають реєстрацію на території республіки (або документи, що підтверджують проживання в «ДНР»)».

Для людей з пропискою на підконтрольній Україні території угруповання вимагає отримувати дозвіл «міжвідомчого оперативного штабу».

Як повідомляє Шишкіна, дозвіл видається при наявності однієї з таких підстав: лікування, навчання, трудова діяльність, догляд за хворим, возз’єднання з сім’єю на території, контрольованій «ДНР».

За її словами, «штаб» розглядає заяву до 10 робочих днів.

«Кордон» між територіями, які контролюють угруповання «ДНР» і «ЛНР», закритий вже понад рік. Люди не можуть вільно проїхати з Донецька до Луганська і назад.

За інформацією «Східної правозахисної групи», правила на цьому внутрішньому «кордоні» суворіші, ніж на лінії зіткнення з підконтрольною Україні територією. Правозахисники вважають, що таким чином угруповання «ЛНР» і «ДНР» вирішують свої фінансові проблеми.

Нагадаємо:

  • Так званий «глава ДНР» Денис Пушилін заявив, що говорити про відкриття КПВВ на лінії розмежування передчасно через нібито високі показники захворюваності COVID-19 на підконтрольній Україні території, а «кордон» з територією так званої «ЛНР» залишається закритим нібито через «бюрократичну тяганину».
  • Представник окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі від України Сергій Гармаш вважає, що перспектив відкриття КПВВ на лінії розмежування на Донбасі в доступному для огляду майбутньому немає, оскільки це політичне рішення Росії, спрямоване на реалізацію політики з ізоляції територій ОРДЛО від України і їх інтеграцію в політичний, економічний і соціальний простір РФ.