Перспектив відкриття КПВВ на Донбасі немає, оскільки РФ реалізує політику з ізоляції ОРДЛО від України – Гармаш

Новини
КПП «ДНР» на околиці Горлівки в Донецькій області Фото: РИА Новости / Сергей Аверин

Перспектив відкриття КПВВ на лінії розмежування на Донбасі в доступному для огляду майбутньому немає, оскільки це політичне рішення Росії, спрямоване на реалізацію політики з ізоляції територій ОРДЛО від України і їх інтеграцію в політичний, економічний і соціальний простір РФ.

Про це заявив представник окремих районів Донецької області в Тристоронній контактній групі (ТКГ) від України Сергій Гармаш, повідомляє видання «ОстроВ».

«Перспективи відкриття КПВВ немає. І це не залежить від того, буде там (в ОРДЛО – ред.) коронавірус чи ні. Це було політичне рішення, яке є реалізацією планомірної і цілеспрямованої політики Росії щодо ізоляції цих територій (від України – ред.) і де-факто реінтеграції в політичний, економічний і соціальний простір РФ. Проблема болюча», – сказав Гармаш.

Він зазначив, що потрібно усувати будь-які ознаки суб’єктності ОРДЛО, які «в Тристоронній контактній групі досягли загрозливих масштабів».

«Представники ОБСЄ, як посередники переговорів, наділяють представників ОРДЛО від Росії мало чи не функціями і статусом окремих делегацій. З цим потрібно серйозно боротися. Таким чином не просто знімається відповідальність з Росії, а таким чином заводять у глухий кут можливість самого діалогу між Україною і РФ з питань Донбасу», – підкреслив Гармаш.

Раніше так званий «глава ДНР» Денис Пушилін заявив в коментарі сепаратистським ЗМІ, що в доступному для огляду майбутньому не має наміру відкривати КПВВ на лінії розмежування для вільного переміщення. За його словами, фактичне закриття ОРДО для тих, хто в’їжджає і виїжджає в/із зони окупації пов’язане з ситуацією з коронавірусом на підконтрольній законній владі території України.

«Ми розуміємо, що ситуація, яка склалася, викликає масу незручностей. Але ми керуємося виключно рекомендаціями «міністерства охорони здоров’я». І поки ситуація на Україні в корені не зміниться, а термінів тут, на жаль, ми навіть не бачимо, з урахуванням того, що там відбувається, говорити про зміну ситуації на наших КПВВ, передчасно», – заявив ватажок «ДНР».

Він визнав, що люди, яким треба виїхати на підконтрольну територію України або повернутися в зону окупації, використовують обхідний маршрут через Росію.

Однак всупереч заявам Пушиліна про те, що закриття КПВВ захищає ОРДО від CОVID-19, ситуація з коронавірусом на окупованій території залишається досить напруженою. Щоденна кількість хворих не знижується, а коефіцієнт смертності від коронавірусу є одним з найвищих в світі – близько 7-8%.

КПВВ з окупованими територіями продовжують працювати в обмеженому режимі. Українська сторона відкрила всі контрольні пункти ще 10 листопада 2020 року, але окупаційна «влада» блокує їх роботу.

У Донецькій області продовжує працювати тільки один КПВВ – «Новотроїцьке». Окупаційна «влада» ОРДО відкриває його лише два рази в тиждень – в понеділок і п’ятницю з 9-00 до 16-00. Виїхати з так званої «ДНР» можна тільки за умови наявності реєстрації на підконтрольній уряду території України і тільки тим, хто дасть підписку, що не повертатиметься на територію «республіки» поки не закінчиться «карантин». В’їхати в «ДНР» можна тільки за рішенням так званого «Міжвідомчої оперативного штабу», який далеко не завжди видає такі дозволи.

Окупаційна «влада» ОРЛО відкрила тільки один КПВВ – «Станиця Луганська», який працює щодня, але тільки для пішого переходу.

Як повідомлялось, нардеп Муса Магомедов заявив, що незаконні угруповання «Л-ДНР» не відкривають КПВВ на лінії зіткнення на Донбасі, оскільки заробляють на переведенні в готівку пенсій жителів ОРДЛО, які не можуть виїхати з окупованої території, щоб їх отримати самостійно.

Нагадаємо:

  • З 25 вересня 2020 року окупанти в так званій «ЛНР» обмежили для жителів непідконтрольної Україні території в’їзд і виїзд через КПВВ «Станиця Луганська». Перетинати лінію розмежування громадянам з реєстрацією в «ЛНР» можна лише раз на місяць.
  • Засновник «Східної правозахисної групи» Павло Лисянський заявив, що у так званих «ДНР» і «ЛНР» не мають наміру відновлювати роботу своїх КПВВ на Донбасі, яка була зупинена нібито через пандемію коронавірусу. Окупаційним адміністраціям в ОРДЛО вигідно, щоб жителі окупованих територій продовжували їздити на підконтрольну Україні територію через Росію.