З табору біженців у Сирії повернули громадянку України та сімох її дітей

Новини
Фото: president.gov.ua

З табору біженців «Родж» у Сирії вдалося повернути громадянку України та сімох її дітей. Літак з ними прибув в аеропорт «Київ» (Жуляни» в ніч на 16 червня.

Про це повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова у Facebook.

«За результатами чергової багатоскладової операції у тісній взаємодії з іншими компетентними органами України та Меджлісом кримськотатарського народу, сьогодні вдалося повернути на Батьківщину ще одну родину наших співвітчизників (1 жінку та 7 дітей). Вони декілька років провели в таборах для біженців закритого типу на північному сході Сирії у жахливих нелюдський умовах, де цінність життя нічого не вартує», – написала Джапарова.

Вона зазначила, що міністерство закордонних справ України разом із іншими профільними відомствами продовжує роботу над тим, аби незабаром зустрічати всіх тих жінок та дітей, які досі залишаються в таборах біженців.

«Миті, коли відчуваєш гордість за свою країну та колег, завдяки яким вирішуються надскладні задачі. За моїм спостереженням, такі миті є пальним для руху вперед всієї країни, особливо коли мова йде про захист наших громадян. «Своїх не лишаємо!» – часто промовляє Дмитро Кулеба. Для дипломатів та консулів – це не порожній слоган, а професійне завдання», – наголосила вона.

Як повідомляє Офіс президента, чергова операція з повернення в Україну ще однієї родини, яка перебувала в таборах закритого типу на території північно-східної Сирії відбулась за координації з боку президента Володимира Зеленського та завдяки мобілізації відповідних державних органів і служб.

Літак з евакуйованою жінкою та сімома дітьми в аеропорту зустріли заступник керівника Офісу президента Роман Машовець, міністр оборони Андрій Таран та перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.

Звільнена громадянка України зазначила, що дуже рада повернутися додому, і подякувала всім, хто сприяв цьому.

Фото: president.gov.ua

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров подякував співробітникам спеціальних служб України, які забезпечили евакуацію громадянки України та сімох її дітей.

«У той же час на території Сирії в таборі Аль-Хол залишаються ще, як мінімум, 32 громадянина України: 9 жінок і 23 дітей … Знаючи, наскільки складно проходять комунікації представників України з де-факто владою, яка контролює територію табору Аль-Холь і навколо нього, проте, маю ще раз нагадати нам всім, що жінки і їхні діти , які залишаються в таборі для біженців, перебувають в неймовірно небезпечних для їх здоров’я і життя умовах», – написав Чубаров на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо:

  • 31 грудня 2020 року із закритого табору біженців «Родж» у Сірії, де утримуються переважно вдови і діти бойовиків, що воювали за ІГІЛ, в результаті спецоперації вдалося звільнити двох українок родом з Кременчука та Криму і сімох їхніх дітей. Через Ірак вони вилетіли спецбортом в Україну.
  • На півночі Сирії на сьогодні знаходиться два закритих табори біженців – «Родж» і «Аль-Хол», в яких переважно живуть вдови і діти бойовиків, що воювали за ІДІЛ в Сирії та Іраку, серед них чимало українок. Зокрема, в «Аль-Хол» знаходиться 100 українських жінок і дітей.