Забрати всіх українців з табору біженців в Сирії завадила безпекова ситуація – Скібіцький

Новини
Вадим Скібіцький, представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Фото: RFE/RL

Складна безпекова та епідеміологічна ситуація в таборах біженців у Сирії не дозволяють евакуювати звідти відразу всіх громадян України, які там утримуються.

Про це повідомив в коментарі Радіо Свобода представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

«Наше завдання полягає у поверненні до України всіх українців, які звернулись до нашої держави і бажають повернутись додому. Водночас складна безпекова ситуація на території Сирії не дозволяє здійснювати евакуацію великих груп людей. Через це ми зосередити наші зусилля на таборі «Родж». Вдалося домовитись про повернення в Україну однієї родини. Хоча і це було нелегко, враховуючи обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19», – сказав Скібіцький.

Він зазначив, що значну допомогу Україні надала влада Іракського Курдистану.

«Важливим питанням було гарантування безпеки, особливо під час транспортування територією Сирії та Іракського Курдистану. Також сприяли оформленню необхідних документів для перетину кордону та надання дозволу на виліт в Україну», – повідомив представник ГУР Міноборони.

За його словами, на початку поточного року Головне управління розвідки Міноборони отримало завдання від Офісу президента та розпочало планування повернення громадян України з таборів біженців на території Сирії.

«Усі заходи проводилися у тісній взаємодії з Офісом президента України, Міністерством закордонних справ України, та Комітетом з питань розвідки при президентові України», – додав в Скібіцький.

Як повідомлялось, в ніч на 16 червня 2021 року з табору біженців «Родж» у Сирії вдалося повернути громадянку України та сімох її дітей. Літак з ними прибув в аеропорт «Київ» (Жуляни»).

Нагадаємо:

  • 31 грудня 2020 року із закритого табору біженців «Родж» у Сірії, де утримуються переважно вдови і діти бойовиків, що воювали за ІГІЛ, в результаті спецоперації вдалося звільнити двох українок родом з Кременчука та Криму і сімох їхніх дітей. Через Ірак вони вилетіли спецбортом в Україну.
  • На півночі Сирії на сьогодні знаходиться два закритих табори біженців – «Родж» і «Аль-Хол», в яких переважно живуть вдови і діти бойовиків, що воювали за ІДІЛ в Сирії та Іраку, серед них чимало українок. Зокрема, в «Аль-Хол» знаходиться 100 українських жінок і дітей.