Глава «Ростеха» Чемезов повторно втрапив під санкції РНБО України

Новини
Сергій Чемезов, гендиректор російської держкорпорації «Ростех», голова наглядової ради корпорації «ВСПМО-Ависма Фото: soyuzmash.ru

Рада національної безпеки та оборони України, серед іншого,  18 червня застосувала обмежувальні заходи (санкції) до гендиректора російської держкорпорації «Ростех» Сергія Чемезова. Однак, як виявив Центр журналістських розслідувань, Чемезов уже присутній у санкційному списку РНБО з березня 2019 року строком на три роки. 

Як писав ЦЖР, про застосування санкцій до Сергія Чемезова, який є генеральним директором російської держкорпорації «Ростех» та головою наглядової ради корпорації «ВСПМО-Ависма», президент України Володимир Зеленський повідомив на своїй сторінці в Facebook. 

«За пропозицією Служби безпеки України прийнято рішення про застосування санкцій щодо Фірташа Д. В., Фукса П. Я., Чемезова С.В., Шелкова М.Є.»- написав Зеленський.

Між тим, як виявив ЦЖР, Сергій Чемезов з 2019 року вже є фігурантом українського санкційного списку.  

«Сергій Чемезов, глава «Ростеха» виявився «двічі розстріляним» українською РНБО. Санкції США та ЄС у зв’язку з агресією РФ проти України застосовані до Чемезова з 2014 року. А в 2018-му Центр журналістських розслідувань, порівнюючи санкційні списки США та України, виявив, що у списках РНБОУ Чемезова та ще більше 70 російських високопосадовців та олігархів із найближчого кола президента Путіна, включно із їхніми бізнесами, немає! Півроку листування колами із АПУ, СБУ, секретаріатом РНБО, КМУ принесли результат: «потєряшки» РНБО були включені у санкційні списки, які президент Порошенко ввів у дію у березні 2019-го. І Чемезов у додатку 1 до цього указу є під № 780», – написала у постскриптумі до своєї статті для видання ZN.UA головна редакторка ЦЖР Валентина Самар. 

Строк обмежувальних заходів, визначених для Сергія Чемезова РНБО,  закінчується лише в березні 2022 року. 

Як неодноразово повідомляв Центр журналістських розслідувань, в Україні немає єдиного переліку фізичних та юридичних осіб, до яких РНБОУ застосовані санкції, з відкритим доступом. Існуюча практика передбачає публікацію Указів президента України, якими вводяться відповідні рішення РНБО, в яких окремими додатками в форматі pdf оприлюднюються списки фізичних та юридичних осіб. Як стало відомо ЦЖР, зараз у секретаріаті РНБО розроблений та знаходиться у стадії технічних проб портал COTA, на якому буде розміщено верифікований загальний список підсанкційних осіб,  рішення Ради нацбезпеки і оборони та інші документи.

Нагадаємо:

  • 18 червня 2021 року РНБО ухвалила рішення про запровадження персональних санкцій проти українського олігарха Дмитра Фірташа за постачання титанової сировини на військові підприємства Росії, а також проти україно-російського олігарха Павла Фукса, який причетний до незаконного отримання ліцензій на видобуток корисних копалин.
  • Також українські санкції були застосовані до Сергія Чемезова, генерального директора держкорпорації «Ростех», голови ради директорів корпорації «ВСМПО-АВІСМА» і Михайла Шелкова, заступника голови ради директорів корпорації «ВСМПО-АВІСМА».