ПАРЄ розгляне резолюцію про порушення прав кримських татар в окупованому Криму

Новини
ПАСЕ

Парламентська асамблея Ради Європи в середу розгляне резолюцію про порушення прав кримських татар в окупованому Російською Федерацією Криму.

Про це повідомила заступник голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук, пише Інтерфакс-Україна.

«В середу в ПАРЄ розглядатимуть і голосуватимуть резолюцію про порушення прав кримських татар в окупованому Криму», – написала Кравчук у Facebook.

За словами народного депутата, цього самого дня відбудуться дебати щодо ситуації в Білорусі.

Вона також повідомила, що народні депутати з постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ очно беруть участь у пленарній сесії.

Річна пленарна сесія відбувається 21-24 червня у Страсбурзі в гібридному форматі.

18 травня 2021 року Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Росія переслідує 93 кримських татар за політичними мотивами. З них 78 відбувають незаконне покарання на території РФ, ще 15 – позбавлені права на свободу пересування і перебувають під адміністративним наглядом в окупованому Криму.

15 червня 2021 року в Києві правозахисники представили доповідь «Ситуація з правами людини в Криму за 7 років окупації», заснований на інформації про зафіксовані різними міжурядовими та неурядовими правозахисними організаціяім випадках порушень прав людини в незаконно окупованому Росією Криму.

  • 14 січня Європейський суд з прав людини визнав прийнятною для розгляду скаргу України про порушення прав людини в окупованому Росією Криму за незначним виключенням. Цим проміжним, але першим переможним для України рішенням суд переходить до розгляду міждержавної скарги України проти Росії по суті. Після публікації проміжного рішення з’явилися і перші реакції офіційних держорганів Росії, і повідомлення у пропагандистських ЗМІ. Звичайно ж, сповнених маніпуляцій та перекручувань. Адвокат, правозахисник, засновник проєкту JustCraft Сергій ЗАЄЦЬ в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань розповів, у чому суть скарги України до ЄСПЛ по Криму, чого очікувати від розгляду далі, а також розвінчав основні фейки російської пропаганди.
  • Генеральна асамблея ООН 16 грудня ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Положення документу суттєво посилені та відображають численні факти масових порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові.
  • 18 листопада третій комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН підтримав проєкт, вже п’ятої поспіль, оновленої і посиленої резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь, Україна» із закликом посилити міжнародний тиск на Росію з метою змусити її виконувати свої міжнародні зобов’язання як держави-окупанта щодо дотримання прав людини у Криму.