Резолюція ПАРЄ – важлива підтримка постраждалим від утисків окупантів – Джапарова

Новини

Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова вважає ухвалену ПАРЄ резолюцію щодо ситуації з кримськими татарами важливим виявом підтримки тим, хто потерпає від переслідувань окупаційної влади.

«Парламентська асамблея Рада Європи ухвалила резолюцію щодо ситуації з кримськими татарами. Це важливий вияв підтримки тим, хто в окупованому Криму продовжує потерпати від політичних та релігійно мотивованих переслідувань російської окупаційної влади», – написала Джапарова.

Джапарова заявила, що попри всі маніпуляції та дезінформаційні кампанії Москві не вдалося приховати факти вбивств, насильницьких зникнень, катувань, постановочних судових процесів, дискримінації представників кримськотатарського народу, знищення його представницьких інституцій та національної ідентичності кримськотатарського народу – здійснення всіх тих протиправних практик, які створюють атмосферу страху, ворожнечі та беззаконня в Криму.

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) з рівності та недискримінації ухвалила найбільш жорстку за всі часи резолюцію щодо порушення прав кримських татар в окупованому Криму.

Річна пленарна сесія відбувається 21-24 червня у Страсбурзі в гібридному форматі.

18 травня 2021 року Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Росія переслідує 93 кримських татар за політичними мотивами. З них 78 відбувають незаконне покарання на території РФ, ще 15 – позбавлені права на свободу пересування і перебувають під адміністративним наглядом в окупованому Криму.

15 червня 2021 року в Києві правозахисники представили доповідь «Ситуація з правами людини в Криму за 7 років окупації», заснований на інформації про зафіксовані різними міжурядовими та неурядовими правозахисними організаціяім випадках порушень прав людини в незаконно окупованому Росією Криму.

  • 14 січня Європейський суд з прав людини визнав прийнятною для розгляду скаргу України про порушення прав людини в окупованому Росією Криму за незначним виключенням. Цим проміжним, але першим переможним для України рішенням суд переходить до розгляду міждержавної скарги України проти Росії по суті. Після публікації проміжного рішення з’явилися і перші реакції офіційних держорганів Росії, і повідомлення у пропагандистських ЗМІ. Звичайно ж, сповнених маніпуляцій та перекручувань. Адвокат, правозахисник, засновник проєкту JustCraft Сергій ЗАЄЦЬ в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань розповів, у чому суть скарги України до ЄСПЛ по Криму, чого очікувати від розгляду далі, а також розвінчав основні фейки російської пропаганди.
  • Генеральна асамблея ООН 16 грудня ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Положення документу суттєво посилені та відображають численні факти масових порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові.
  • 18 листопада третій комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН підтримав проєкт, вже п’ятої поспіль, оновленої і посиленої резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь, Україна» із закликом посилити міжнародний тиск на Росію з метою змусити її виконувати свої міжнародні зобов’язання як держави-окупанта щодо дотримання прав людини у Криму.