У Раді вимагають провести службове розслідування через рішення вивести на парад жінок-військовослужбовиць на підборах

Новини
Тренування жінок-військовослужбовиць до параду до Дня Незалежності України Фото: АрміяInform

Група народних депутатів вимагають від міністра оборони Андрія Тарана пояснень і вибачень за плани вивести жінок-військовослужбовиць на парад до 30-річчя незалежності України на підборах. Вони також вимагають провести службове розслідування з приводу того, хто прийняв таке рішення та скільки коштів було витрачено на закупівлю цього взуття.

Відповідну заяву представників міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» озвучила 2 липня з трибуни верховної Ради віце-спікерка Олена Кондратюк, повідомляє видання Українська правда.

«Сьогодні у Збройних силах України служать понад 31 тисяча жінок, із них понад 4 100 є офіцерками. Статус учасника бойових дій отримали понад 13,5 тисяч жінок. У порівнянні з 2014 роком жінок у війську збільшилося в рази. Ви знаєте, як багато жінок надихнулися після цих змін іти і служити у військах. І як можна спаплюжити цю просту ідею натхнення. Це провести військовий парад до 30-річчя нашої незалежності, де військові жінки повинні крокувати на підборах. Цей лютий треш, вибачте, ми побачили на сайті Міністерства оборони. Пане міністр оборони, Ви так наближаєте нашу армію до стандартів НАТО?», – сказала Кондратюк.

Нардепи вимагають від Міноборони провести службове розслідування і доповісти суспільству: хто прийняв таке рішення, скільки коштів витрачено на закупівлю цього взуття з податків українців і хто понесе матеріальну відповідальність за це.

Також від міністра вимагають «публічно вибачитися перед своєю армією та ветеранками».

Кондратюк наголосила, що стаття 24 Конституції чітко говорить про рівні права і можливості чоловіків і жінок.

Її колеги також обурилися, що «жінок перетворюють на якихось карнавальних ляльок, які повинні розважати натовп», і що «Зеленський поняття зеленого не має як верховний головнокомандувач, що таке стандарти і критерії НАТО – це не підбори під час параду».

Згодом нардеп Ірина Геращенко повідомила у Facebook, що депутатки фракції«Європейська солідарність» вручили міністру Тарану і верховному головнокомандуючому Зеленському жіночі туфлі на підборах. «Нехай сходять в них на парад!», – написала Геращенко.

1 липня інформаційне агентство Міноборони АрміяInform повідомило, що 24 серпня на військовому параді до Дня Незалежності разом із іншими підрозділами Хрещатиком крокуватиме жіноча «коробка» військовослужбовиць ЗСУ.

Цього разу вся жіноча «коробка» буде представлена курсантками Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, тоді як минулого разу, у 2018 році, – це була змішана «коробка» дівчат із Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут і курсанток «Шевченка».

На минулому параді дівчата були в повсякденній формі одягу і зі зброєю, а цього року – крокуватимуть у парадній формі, без зброї, у туфлях на підборах.

Жінки-військовослужбовиці на параді до Дня Незалежності України. Київ, 24.08.2018 Фото: Shutterstock

Курсантки вже місяць тренуються до параду і зізнаються, що у туфлях на підборах «трішечки важче, ніж у берцях».

Нагадаємо:

  • 21 жовтня 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про відзначення 30-ї річниці незалежності України, у якому передбачено проведення 24 серпня 2021 року військового параду в Києві. У 2019 році Зеленський відмінив проведення параду на День Незалежності, а в 2020 році заявив, що його проведуть лише після звільнення окупованих територій Криму та Донбасу.