У Human Rights Watch повідомили про нові випадки катування та жорстоке поводження з ув’язненими в ОРДЛО

Новини
тюрьма изоляция

Бойовики, підтримувані РФ на сході України, катують та жорстоко поводяться з людьми, які перебувають під вартою.

Про це заявила правозахисна організація Human Rights Watch.

В організації зазначили, що отримали нову інформацію про кількох жінок, яких утримує «ДНР» за сфабрикованими звинуваченнями у «шпигунстві».

Одна жінка була вагітною, коли її затримали в травні 2021 року, дві інші мають серйозні захворювання, від яких вони не отримували лікування, а четверту катували, розповіли у HRW.

«Катування та інші випадки негуманного поводження з боку збройних груп втілюються жорстоким поводженням із жінками, які перебувають під вартою. Наскільки нам відомо, багато затриманих тримають без звязку, у жахливих умовах і без доступу до справедливого судового процесу або належної медичної допомоги», – заявила старша дослідниця Європи та Центральної Азії в Human Rights Watch Юлія Горбунова.

За даними ООН, у період з 2014 до 2021 рік жертвами катувань і жорстокого поводження стали близько 4 000 затриманих у зв’язку з конфліктом на Донбасі.

Розслідувачі Bellingcat встановили особи трьох росіян, які причетні до тортур у «ДНР» у в’язниці «Ізоляція».

Євген Бражников, підозрюваний у катуваннях військовополонених та цивільних осіб у донецькому концтаборі «Ізоляція», через суд добивається відкриття кримінальних проваджень щодо потерпілих, свідків та слідчого у його справі.

Деталі цієї історії читайте також у текстовій версії матеріалу Микити Панасенка «Що відбулося за рік у справі «катів «Ізоляції».

Нагадаємо:

  • 18 травня 2021 року Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Росія переслідує 93 кримських татар за політичними мотивами. З них 78 відбувають незаконне покарання на території РФ, ще 15 – позбавлені права на свободу пересування і перебувають під адміністративним наглядом в окупованому Криму.
  • 15 червня 2021 року в Києві правозахисники представили доповідь «Ситуація з правами людини в Криму за 7 років окупації», заснований на інформації про зафіксовані різними міжурядовими та неурядовими правозахисними організаціяім випадках порушень прав людини в незаконно окупованому Росією Криму.