Російські військові навчання не завадили проведенню маневрів «Сі Бриз-2021» – Пентагон

Новини

Під час проведення навчань російські військові не заважали «Сі Бриз-2021», в яких задіяні кораблі країн НАТО і їх партнерів.

Про це заявив представник Пентагону Джон Кірбі, якого цитує Інтерфакс-Україна.

«Ніяких перешкод у проведенні «Сі Бриз-2021» не було. Дії Росії не впливали на нашу здатність проводити навчання Sea Breeze», – сказав Кірбі.

Раніше повідомлялося, що Південний військовий округ провів у Краснодарському краї вчення з оборони об’єктів Чорноморського флоту з електронними пусками ракет систем ППО С-400 «Тріумф».

Маневри пройшли на тлі чорноморських навчань «Сі Бриз-2021», в яких задіяні кораблі країн НАТО і їх партнерів.

«В ході тактико-спеціального навчання військовослужбовці підрозділів протиповітряної оборони Південного військового округу, дислокованих в Краснодарському краї, провели навчання з відбиття масованого ракетного удару умовного противника», – повідомив Чорноморський флот.

На вченні відпрацьовано прикриття критично важливих об’єктів Чорноморського флоту від засобів повітряного нападу умовного противника, сказали військові.

«Всього в заході взяли участь близько 100 військовослужбовців, і більше 30 одиниць військової і спеціальної техніки», – йдеться в повідомленні Чорноморського флоту.

Очікується, що маневри «Сі Бриз-2021» триватимуть до 10 липня.

У них задіяно 32 бойових корабля, 40 літаків і п’ять тисяч військовослужбовців з 17 країн-членів НАТО, а також партнерів альянсу. В цілому беруть участь військові з 32 країн.

За повідомленням 6-го оперативного флоту США, в ході навчань відпрацьовуються бойові дії на морі, на суші та в повітрі, в тому числі висадка десанту, протичовнова і протиповітряна боротьба.

Росія вивела в Чорне море весь корабельний склад свого Чорноморського флоту для спостереження за організованими США та Україною багатонаціональними навчаннями «Сі Бриз-2021», намагаючись таким чином продемонструвати готовність застосувати силу, хоча вона не співмірна з потенціалом країн, які беруть участь у маневрах.

Навчання «Сі Бриз» – багатонаціональні військові навчання, які проводяться на території України починаючи з 1997 року відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння і співробітництво в галузі оборонних та військових відносин між Міноборони США і Міноборони України від 1993 року. Співорганізаторами навчань виступають Україна та США.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2021 року в Одесі стартували щорічні міжнародні навчання «Сі Бриз-2021». Цього року навчання будуть наймасштабнішими за понад 20 років їх проведення. Головна ідея «Сі бриз-2021» – підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС України та США і держав-партнерів НАТО під час виконання спільних завдань щодо підтримання морської регіональної безпеки та забезпечення миру і стабільності в Чорноморському регіоні. Навчання триватиме з 28 червня по 10 липня в Одесі, Очакові, Дністровському лимані, Кінбурнській косі, островах Зміїний і Первомайський та інших південних районах України. В маневрах беруть участь біля 30 кораблів, катерів та суден, більше 30 літаків і вертольотів, до 5 тисяч особового складу та 50 одиниць озброєння і військової техніки.