В окупованих Донецьку та Луганську є понад 160 незаконних в’язниць – дані МЗС України та Офісу генпрокурора

Новини

В окупованих Донецьку та Луганську існує понад 160 незаконних в’язниць, в яких утримують понад 3500 громадян України.

Про це повідомила заступник глави МЗС України Еміне Джапарова з посиланням на Офіс генерального прокурора України.

Джапарова зазначила, що метою цієї кампанії є підвищення обізнаності громадськості про жахи, які зараз відбуваються на окупованих територіях України, а також мобілізація міжнародної спільноти для захисту людей від безкарних дій російських окупантів та притягнення до відповідальності винних у тортурах з метою відновлення поваги до прав людини та людської гідності на окупованих територіях.

РФ вже восьмий рік поспіль щодня здійснює злочини проти громадян України – вдаючись до тортур та психологічного тиску на незаконно затриманих, як на тимчасово окупованих територіях України, так і на території Російської Федерації.

«Незаконна в’язниця «Ізоляція» в окупованому місті Донецьк є яскравим прикладом цих жахів і ототожнює справжнє обличчя російського окупанта. Що відбувалося в “Ізоляції”, ми можемо дізнатись від свідків, які пройшли через жах утримання в цьому незаконному закладі. Тиждень тому ми разом зі Станіславом за підтримки посольства Канади в Україні презентували англійську версію його книги “Світлий шлях: історія одного концтабору” – “The Torture Camp on Paradise Street», – зазначила Джапарова.

«В рамках 47-ї сесії Ради з прав людини спільно з Постійним представництвом України при ООН сьогодні провели онлайн сайд-івент “Ізоляція” за участі Спеціального доповідача ООН з питань катувань Нільсона Мазеру. Захід є частиною кампанії „Ізоляція: Must Speak”, яку Міністерство закордонних справ України розпочало у грудні минулого року у співпраці з @UkrainianInstitute, Міжнародним фондом @IZOLYATSIA та колишнім політв’язнем, журналістом Станиславом Асеєвим, який провів 28 місяців в незаконній в’язниці “Ізоляції” в окупованому Донецьку», – йдеться у повідомленні.

Джапарова зазначила, що метою цієї кампанії є підвищення обізнаності громадськості про жахи, які зараз відбуваються на окупованих територіях України, а також мобілізація міжнародної спільноти для захисту людей від безкарних дій російських окупантів та притягнення до відповідальності винних у тортурах з метою відновлення поваги до прав людини та людської гідності на окупованих територіях.

За даними Офісу генерального прокурора, в окупованих Донецьку та Луганську понад 160 подібних незаконних об’єктів, в яких незаконно утримуються понад 3500 громадян України.

«Маємо спільними зусиллями закрити всі секретні в’язниці на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, створені Російською Федерацією. Вимагати від російського окупанта безперешкодного доступу регіональним та міжнародним правозахисним організаціям до всіх місць позбавлення волі та забезпечення повноцінного конфіденційного спілкування з усіма затриманими на тимчасово окупованих територіях», – закликала Джапарова.

Вона нагадала, що навіть спеціальному доповідачеві ООН з питань запобігання катуванням, російська окупаційна влада відмовила у повному та безперешкодному доступі до місць затримання на Донбасі під час його візиту до України у 2018 році.

Євген Бражников, підозрюваний у катуваннях військовополонених та цивільних осіб у донецькому концтаборі «Ізоляція», через суд добивається відкриття кримінальних проваджень щодо потерпілих, свідків та слідчого у його справі.

Деталі цієї історії читайте також у текстовій версії матеріалу Микити Панасенка «Що відбулося за рік у справі «катів «Ізоляції».

Нагадаємо:

  • У березні 2020 року Євгену Бражникову було повідомлено про підозру в участі у терористичній організації та порушенні законів і звичаїв війни – через жорстоке поводження з ув’язненими донецького концтабору «Ізоляція». Кримінальне провадження відкрито за заявами політичних бранців Станіслава Асєєва та Станіслава Печонкіна.
  • Роман Циб, начальник відділу Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генпрокурора повідомив, що найближчим часом «справа Бражникова» буде скерована до суду. Строк досудового розслідування спливає 4 березня 2021 року.