Меркель вважає необхіднім імплементацію «формули Штайнмаєра» в законодавство України і проведення виборів в ОРДЛО

Новини
Президент України Володимир Зеленський і канцлер ФРН Ангела Меркель, Берлін 12.07.2021 Фото: president.gov.ua

Канцлер ФРН Ангела Меркель вказує на відсутність прогресу у реалізації Мінських домовленостей, а також вважає необхіднім імплементацію «формули Штайнмаєра» в українське законодавство та проведення виборів в ОРДЛО.

Про це Меркель заявила у Берліні під час спільного брифінгу з президентом України Володимиром Зеленським, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента.

«На жаль, у зв’язку з Мінськими домовленостями у нас не вистачає прогресу. Україна вздовж лінії розмежування відкрила багато КПВВ. На жаль, не в такій же самій мірі це було зроблено з боку сепаратистів у Луганській та Донецькій областях. З іншого боку, нам потрібна імплементація так званої «формули Штайнмаєра» в українське законодавство. Ми хочемо досягти, щоб у цих регіонах були проведені вибори … Німеччина буде й надалі виступати за те – і я впевнена буде і новий будь-який Федеральний уряд Німеччини – щоб був досягнутий якийсь прогрес у реалізації Мінських домовленостей», – сказала німецький канцлер.

Вона також вказала на посилення тиску на Україну з боку Росії шляхом стягування військового контингенту та озброєння до українських кордонів, яке тепер спостерігається і з боку Білорусі.

В свою чергу, президент України зазначив, що процес мирного врегулювання на Донбасі став ключовою темою переговорів з канцлером ФРН.

«Хочу подякувати за незмінну підтримку Нормандського формату з боку пані Меркель і з боку Французької Республіки – президента Макрона. Я вважаю прекрасним проект, який готувала німецька сторона спільно з французькою стороною під назвою «Ключові кластери з виконання Мінських домовленостей». Ми, Україна, підтримали цей проект, і він зараз знаходиться у російської сторони, і тільки Росія сьогодні не акцептувала ці кроки закінчення війни на Донбасі», – сказав Зеленський.

У зв’язку з цим він закликав до посилення тиску на Росію задля виконання нею своїх зобов’язань у питанні встановлення миру на Донбасі.

«Мені здається, що ми всі, всі країни повинні звертатись до російської сторони, тиснути з тим, щоб була зустріч у Нормандському форматі, і все ж таки ми закінчили війну на сході України й повернули наші незаконно окуповані території», – заявив президент.

Він також висловився за залучення президента США Джо Байдена до Нормандського переговорного формату.

Як повідомлялося, 9 грудня 2019 року в Парижі відбувся саміт глав держав і урядів країн Нормандське четвірки – Франції, Німеччини, Росії та України. За підсумками зустрічі сторони узгодили ряд домовленостей, серед яких, зокрема, імплементація «формули Штайнмайера» в українське законодавство.

Так звана «формула Штайнмайера» визначає порядок імплементації Комплексу заходів з виконання Мінського протоколу, включаючи умови проведення виборів в ОРДЛО. Українська сторона наполягає на можливості таких виборів за міжнародними стандартами і під контролем ОБСЄ тільки після повного виведення російських військ, відновлення контролю над українсько-російським кордоном та затвердження конституційного ладу України на Донбасі.

Нагадаємо:

  • 1 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський підтвердив, що українська сторона погоджує так звану «формулу Штайнмайера» з виборів на окупованому Донбасі. За його словами, «формула Штайнмайера» має бути імплементована в новий закон про особливий статус Донбасу.
  • 6 жовтня 2019 року за всій країні пройшли акції протесту під гаслом «Зупинимо капітуляцію!», учасники яких вимагали від влади України припинити капітуляцію перед Росією, якою вони назвали підписання «формули Штайнмайера». Наймасовішим було віче в Києві на Майдані Незалежності, на яке, за даними Нацполіці, прийшли близько 10 000 чоловік.