Верховна Рада розблокувала реформи судової системи і Укроборонпрому

Новини
чрезвычайное положение
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Не маючи 226 голосів, Верховна Рада розблокувала підписання спікером та президентом законопроєктів про реформування «Укроборонпрому» та про реформування судової системи.

Засідання відкрив перший віцеспікер Руслан Стефанчук, на ньому зареєструвалися 99 народних депутатів, пише УП.

Деякі автори постанов від опозиції теж не прийшли на засідання.

Нардепи зрештою провалили всі проєкти постанов про скасування чотирьох рішень ВР:

– прийняття проекту закону «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності» (3822);

– внесення змін до закону «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (3711-д);

– прийняття проекту закону «Про внесення до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» (5068);

– внесення змін до статті 188-32 Кодексу про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора ВРП (5069).

Тепер закони можуть іти на підпис керівництва парламенту.

Нагадаємо:

  • Верховна Рада 14 липня ухвалила закон про реформу Вищої ради правосуддя – ключового органу в судовій системі, який передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Документ передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Також законопроєкт пропонує вирішальну роль міжнародних експертів у відборі членів ВРП.
  • Як пояснюють у Центрі протидії корупції, основна перевага законопроєкту в тому, що він забезпечує перезавантаження ВРП за участі міжнародних експертів, які матимуть вирішальний голос. До цього раніше закликали міжнародні партнери та Венеційськаї комісія.
  • У ЦПК нагадали, що зараз Вища рада правосуддя – це головний орган в системі судової влади країни. У руках членів ВРП зосереджено фактично повний контроль за призначенням і звільненням суддів, їх захистом від неправомірних посягань та притягненням до відповідальності за порушення. До прикладу, саме завдяки ВРП майже всі судді, що забороняли мирні зібрання і переслідували активістів під час Революції Гідності, зберегли свої посади. ВРП також покриває суддів ОАСК та тисне дисциплінарними справами на суддів Вищого антикорупційного суду й відмовляється звільняти суддів, які брешуть в деклараціях, ухвалюють свавільні рішення чи сідають п’яними за кермо.
  • 13 липня 2021 року Верховна Рада ухвалила в цілому закон про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за вирішальної ролі міжнародних експертів у формуванні ВКСС із пропозиціями президента Володимира Зеленського, який раніше ветував цей законопроект.