Верховна Рада ухвалила закон про очищення Вищої ради правосуддя

Новини
чрезвычайное положение
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада 14 липня ухвалила закон про реформу Вищої ради правосуддя – ключового органу в судовій системі, який передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності.

За законопроєкт №5068 «Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя» у другому читанні та в цілому проголосували 259 народних депутатів, повідомляє Укрінформ.

Документ передбачає перевірку на доброчесність членів ВРП, а також змінює порядок притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. Також законопроєкт пропонує вирішальну роль міжнародних експертів у відборі членів ВРП.

Як йдеться у пояснювальній записці, законопроєкт пропонує порядок утворення та діяльності Етичної ради, до складу якої входитимуть три особи з-поміж суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України, та три особи, визначені міжнародними організаціями, з якими Україна протягом щонайменше останніх трьох років співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції або у сфері судової реформи відповідно до міжнародних договорів України.

Документ пропонує прописати повноваження та порядок діяльності Етичної ради щодо встановлення відповідності кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності та надання органу обрання списку кандидатів, рекомендованих для обрання на посаду члена ВРП. Зокрема, такий список має містити кількість кандидатур, яка щонайменше вдвічі перевищує кількість вакантних посад членів ВРП.

Законопроєктом передбачено здійснення Етичною радою протягом трьох місяців з дня затвердження її персонального складу оцінювання відповідності членів ВРП, окрім голови Верховного Суду, обраних до набрання чинності цього документу, критеріям професійної етики та доброчесності. За результатами такого оцінювання Етична рада може ухвалити рішення про внесення відповідному органу, який обрав члена ВРП, мотивовану рекомендацію про його звільнення.

Як пояснюють у Центрі протидії корупції, основна перевага законопроєкту в тому, що він забезпечує перезавантаження ВРП за участі міжнародних експертів, які матимуть вирішальний голос. До цього раніше закликали міжнародні партнери та Венеційськаї комісія.

«Сьогодні українці отримали шанс на справедливість через підтримку законопроєктів щодо реформи ВРП та Вищої кваліфкомісії суддів України. Ці два органи є ключовими у судовій системі і від їхньої доброчесності залежить, чи збережуть різні Вовки суддівські посади, чи будуть ганебно звільнені», – сказала експертка ЦПК Галина Чижик.

Йдеться про створення незалежного органу – Етичної ради, яка оцінюватиме на доброчесність усіх кандидатів до ВРП незалежно від суб’єкта призначення (обрання), тобто суддів, адвокатів, прокурорів тощо. Самі суб’єкти призначення розглядатимуть лише ті кандидатури, які успішно пройшли перевірку Етичної ради.

Жодне рішення Етичної ради не вважатиметься прийнятим, якщо за нього не проголосували щонайменше двоє міжнародних експертів, а у ситуації рівного розподілу голосів переважатиме і вважатиметься вирішальним голос двох міжнародних експертів.

Депутати, однак, підтримали важливу поправку №733, яка дозволяє очистити ВРП впродовж найближчого року та не чекати, коли закінчаться повноваження в негідних членів. Ця поправка пропонує зміни до порядку голосування на з’їздах суддів, адвокатів, прокурорів щодо звільнення членів ВРП. Відповідно до цієї поправки делегати з’їзду обов’язково мають ухвалити більшістю голосів одне з рішень – про підтримку рекомендації Етичної ради чи її відхилення. Якщо ж вони ухиляються та не приймуть жодного рішення протягом трьох місяців, тоді повноваження члена ВРП припиняються законом.

Депутати також провалили поправку «слуги народу» Андрія Костіна №666, яка скорочувала термін залучення міжнародних експертів з шести років до трьох. Венеційська комісія раніше підтримала саме 6-річний термін залучення експертів. Таким чином, Етична комісія з міжнародними експертами в складі працюватиме 6 років і зможе повністю оновити ВРП.

У ЦПК нагадали, що зараз Вища рада правосуддя – це головний орган в системі судової влади країни. У руках членів ВРП зосереджено фактично повний контроль за призначенням і звільненням суддів, їх захистом від неправомірних посягань та притягненням до відповідальності за порушення. До прикладу, саме завдяки ВРП майже всі судді, що забороняли мирні зібрання і переслідували активістів під час Революції Гідності, зберегли свої посади. ВРП також покриває суддів ОАСК та тисне дисциплінарними справами на суддів Вищого антикорупційного суду й відмовляється звільняти суддів, які брешуть в деклараціях, ухвалюють свавільні рішення чи сідають п’яними за кермо.

Нагадаємо:

  • 13 липня 2021 року Верховна Рада ухвалила в цілому закон про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за вирішальної ролі міжнародних експертів у формуванні ВКСС із пропозиціями президента Володимира Зеленського, який раніше ветував цей законопроект.