Ситуація на адмінмежі з окупованим Кримом: проїзд без обмежень та без тестування

Новини
Крымом

На КПВВ «Чонгар» українські чиновники знову обіцяють поліпшити сервіс і створити комфортні умови при перетині адмінмежі з окупованим Кримом.

Про це повідомляє медіа-центр ІРС-Генічеськ.

Головний спеціаліст з управління КПВВ «Чонгар» державного підприємства «Реінтеграція та відновлення» Галина Коваль розповіла про організацію прибирання території сервісної та режимних зон, благоустрій та озеленення території.

«На КПВВ можна зробити українські документи у сучасному ЦНАПі, відкриті безкоштовні вбиральні, є питна вода. Відпочити і підзарядити телефон можна у приміщеннях сервісної зони. Скоро планується відкриття кав’ярні та міні-готелю», – розповіла вона.

Але обіцяної автостанції досі немає. Голова Херсонської облдержадміністрації Сергій Козир завірив, що її «відкриттю перешкоджають бюрократичні перепони, але до кінця року вона вже має запрацювати».

Здебільшого люди, які перетинають адмінмежу з Кримом, сервісом задоволені.

«На цьому кордоні обслуговування та ставлення краще. На тому боці умови ніяк не покращуються, а тут, я так розумію, чують прохання людей та виконують їх», – розповіла кримчанка Аліна.

Також юристи Херсонського офісу КримSOS у липні відвідали КПВВ «Чонгар» й «Каланчак» та розповіли про ситуацію на адмінмежі з Кримом, йдеться на сторінці організації у Facebook.

Проїзд без обмежень

Через те, що в Україні з 17 червня встановлено «зелений рівень епідемічної небезпеки», кримчанам скасували самоізоляцію та тести. Тому пункти з експрес-тестами на КПВВ вже не працюють. Натомість, на окупованому півострові з кожним днем зростає кількість випадків коронавірусу.

«Мешканці районів, які межують з адмінмежою переживають за своє здоров’я. Адже, кажуть, їдуть люди, яких не тестують та ніяк не перевіряють. Начебто, місцеві писали листи до адміністрації з проханням відновити тестування на КПВВ», – сказав координатор Херсонського офісу КримSOS Олексій Тільненко.

Є ймовірність, що відновлення тестування на КПВВ будуть обговорювати на найближчому засіданні Кабміну. За словами представника департамента здоров’я Херсонської ОДА Дениса Литвина, з наявних в області експрес-тестів – 35 тисяч можна буде перерозподілити на КПВВ, але їх вистачить на трохи більше ніж на 2 тижні.

По понеділках в ЦНАПі не видається довідка Форми №5 для перетину КПВВ

Цей документ підтверджує, що людина подала документи на оформлення паспорту. Без цієї довідки мешканці Криму не можуть повернутися додому, поки паспортний документ виготовляється. Але видається вона тільки за вимогою особи, працівником територіального органу або територіального підрозділу ДМС.

«Довідка видається після внесення в електронну базу ДМС. А по понеділкам територіальні підрозділи ДМС не працюють, тож й данні не вносять та печатку поставити немає можливості. Під час моніторингу зустріли родину, члени якої подали документи на оформлення в м.Київ, але їм не видали довідку форму №5, отримати її на місці (на КПВВ) – вони також не змогли, бо перетинали адмінмежу саме в понеділок, тож виїхати змогли тільки на наступний день», – зазначила юристка КримSOS Марія.

Невиконані обіцянки та погана дорога

Ще в кінці минулого року обіцяли завершити реконструкцію сервісної зони на КПВВ «Чонгар»: автозаправку, аптечний пункт, магазин з кафетерієм. Але вже закінчується сьомий місяць 2021 року, а нічого з переліченого не функціонує, відкриття перенесли на осінь.

«Також, важко не помітити, що зерновози та інша техніка розбила дорогу до КПВВ «Чонгар». На гарячому південному сонці вона «розтанута та пішла хвилями», – додала Марія.

Кабмін України визначив державне підприємство «Реінтеграція та відновлення» міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України відповідальним за облаштування, утримання та обслуговування КПВВ та прилеглих до них територій на лінії розмежування на Донбасі та на адмінкордоні з окупованим Кримом.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, Мінреінтеграції намагається отримати для фінансування свого держпідприємства «Реінтеграція і відновлення» гроші, передбачені в бюджеті на програму підтримки політв’язнів Кремля. Суть цієї оборудки докладно розкрито у публікаціях «Резніков і Шмигаль перекинули гроші політв’язнів на утримання ДПшки Мінреінтеграції» та «ДеПешка Мінреінтеграції забере 6,5 млн грн з програми підтримки політбранців».

19 листопада 2020 року Олексій Резніков повідомив, що багатофункціональні сервісні центри в 2021 році будуть облаштовані на всіх КПВВ на лінії розмежування на Донбасі та на адмінкордоні з окупованим Кримом. 16 грудня 2020 року у Донецькій області на КПВВ «Новотроїцьке» на лінії розмежування відкрито сучасний багатофункціональний сервісний центр та працює відділення Ощадбанку, послугами якого можуть користатись як громадяни, що живуть на непідконтрольній території Донбасу, так і місцеві мешканці.

Центр журналістських розслідувань ​уже сім років спостерігає за затяжним процесом облаштування контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на межі з окупованим Кримом. Їх, як відомо, три – «Чаплинка», «Каланчак» і «Чонгар», через які до карантинних обмежень щороку проходило в обидва боки до двох з половиною мільйонів людей. Стільки ж мешкало на півострові до його окупації Росією. 

Це не просто контрольні пункти, де у людей перевіряють належність документів і підстав для переміщення. Це вікно у вільний світ вільної країни, що обрала європейський шлях і стандарти, йому притаманні. Тому ми так наполегливо і послідовно контролюємо процес облаштування цих КПВВ – наші громадяни мають право на людські умови і доступні державні послуги. У сюжеті ми пригадали епопею з облаштуванням сервісних зон, тривалість якої вказує на неспроможність одних і волю інших, а в інтерв’ю із Ростиславом ЗАМЛИНСЬКИМ, заступником міністра  з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій з’ясовуємо, чому у КПВВ і досі немає одного власника і користувача.