В Україні набув чинності закон про корінні народи

Новини
о коренных народах
Фото: RFE/RL

В Україні у п’ятницю, 23 липня, набув чинності Закон «Про корінні народи України».

Документ опубліковано в газеті «Голос України».

Метою закону є визначення правового статусу корінних народів України та встановлення правових гарантій на повне володіння всіма правами людини і основоположними свободами осіб, що належать до корінних народів України, які встановлені нормами міжнародного права, передбачені в Конституції та законах України.

Верховна Рада 1 липня ухвалила закон про корінні народи України, ініційований президентом Володимиром Зеленським. Документ встановлює, що в Україні є три корінні народи – кримські татари, караїми та кримчаки.

Закон про корінні народи закріплює, що корінними народами в Україні є кримські татари, караїми, кримчаки.

У документі дається визначення поняттю «корінний народ України», згідно з яким – це автохтонне етнічне співтовариство, яке сформувалося на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлення себе корінним народом України, становить етнічну меншину в складі її населення і не має власного державного утворення за межами України. Згідно з цим визначенням законом встановлюється, що корінними народами України є кримські татари, караїми, кримчаки.

Серед основоположних прав корінних народів України законом гарантуються культурні, освітні, мовні та інформаційні права корінних народів України, права корінних народів України на сталий розвиток.

Також законом корінним народам України визначено гарантії правового захисту від будь-яких дій, спрямованих на: позбавлення ознак етнічної приналежності і цілісності як самобутніх народів, позбавлення культурних цінностей; виселення або примусове переміщення з місць компактного проживання в будь-якій формі; примусову асиміляцію або примусову інтеграцію в будь-якій формі; заохочення або розпалювання расової, етнічної або релігійної ненависті, спрямованої проти них.

Як повідомлялося, 15 червня нардеп Рустем Умеров (фракція ГОЛОС) заявив, що прийняття Верховною Радою ініційованого президентом законопроекту №5506 про корінні народи України стане важливим кроком до деокупації і реінтеграції Криму.

16 червня Комітет Верховної Ради з прав людини, деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій в Донецькій, Луганській областях та Автономній Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт про корінні народи.

Нагадаємо:

  • 18 травня 2021 року Меджліс кримськотатарського народу у своєму зверненні до 77-х роковин геноциду кримськотатарського народу закликавпрезидента Зеленського як гаранта державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина до законодавчого забезпечення відновлення колективних прав кримськотатарського народу.
  • 18 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону «Про корінні народи України», який входить до пакету законів, які треба ухвалити до саміту Кримської платформи.
  • Делегати Курултаю кримськотатарського народу та активісти кримськотатарського національного руху закликали нардепів підтримати законопроект №5506 «Про корінні народи України». Однак при цьому вважають деякі його положення, зокрема щодо прав корінних народів на самовизначення та вільне встановлення свого політичного статусу, суто декларативними.