США закликали РФ припинити репресії щодо кримчан і звільнити політичних в’язнів

Новини

США закликали Росію припинити репресії щодо кримчан і звільнити політичних ув’язнених. США також стурбовані справою арештованого фрілансера Радіо Свобода (проект Крим.Реаліі) Владислава Єсипенка.

Про це повідомляє місія США в ОБСЄ.

США нагадали, що надходять повідомлення про те, що в окупованому Криму населення зазнає переслідувань і залякування за допомогою довільних арештів, незаконних обшуків будинків і підприємств, сфабрикованих звинувачень в екстремізмі і примусу до визнання під тортурами та іншими жорстокими зловживаннями.

«Ми як і раніше стурбовані справою журналіста «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка, якому пред’явлені звинувачення, які можуть спричинити за собою до 18 років позбавлення волі за сфабрикованими звинуваченнями в зв’язку з його журналістською діяльністю», – йдеться в заяві.

Його та інших політв’язнів вимагають звільнити.

Як повідомлялось, представлена у червні 2021 року під час 47-і сесії Ради ООН з прав людини чергова проміжна доповідь генерального секретаря ООН про ситуацію з правами людини в окупованому Криму фіксує факти тортур та переслідувань кримчан російською окупаційною владою.

В окупованому Криму 15 липня на засіданні «Сімферопольського районного суду» оголошено обвинувальний висновок у кримінальній справі стосовно арештованого фрілансера Радіо Свобода (проект Крим.Реалії) Владислава Єсипенка. Журналіст провину не визнав.

Нагадаємо:

  • 18 травня 2021 року Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Росія переслідує 93 кримських татар за політичними мотивами. З них 78 відбувають незаконне покарання на території РФ, ще 15 – позбавлені права на свободу пересування і перебувають під адміністративним наглядом в окупованому Криму.
  • 15 червня 2021 року в Києві правозахисники представили доповідь «Ситуація з правами людини в Криму за 7 років окупації», заснований на інформації про зафіксовані різними міжурядовими та неурядовими правозахисними організаціяім випадках порушень прав людини в незаконно окупованому Росією Криму.