Транзит газу через Україну: в РФ назвали свою умову

Новини
транзит газа

Німеччина є основним споживачем російського газу в Європі, транзит газу через Україну після 2024 року залежить, в тому числі, від обсягів європейського попиту.

Про це заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, пише російський «Интерфакс».

«Переговори можуть бути тільки чисто комерційними, це переговори, які стосуються економічної субстанції, економічної доцільності. Багато в чому пов’язані з процесами декарбонізації в Європі і з процесами європейського попиту», – сказав Пєсков.

За словами Пєскова, тема «Північного потоку – 2» і транзиту через Україну обговорювалася в ході розмови з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

США не відмовляються від ведення санкцій проти «Північного потоку-2», незважаючи на укладення угоди з Німеччиною. Угода по газопроводу є найкращим, чого міг досягти Вашингтон в цій ситуації. Як заявила канцлер Ангела Меркель, компроміс, узгоджений зі Сполученими Штатами щодо трубопроводу «Північний потік-2», за яким російський газ надходить до Німеччини, є позитивним кроком, навіть якщо він не вирішить всіх розбіжностей.

США та Німеччина офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік-2», опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні.

Документ починається із запевнення, що США та Німеччина рішуче підтримують суверенітет, територіальну цілісність, незалежність України та її європейський шлях, та підтверджують необхідність вжити заходів проти російської агресії і деструктивних дій Росії в Україні і за її межами.

Нагадаємо:

  • 21 травня 2021 року США ввели санкції проти чотирьох російських компаній і 13 суден, які задіяні в будівництві газопроводу «Північний потік-2» (Nord Stream 2). У той же час до списку санкцій не включена компанія-оператор проекту Nord Stream 2 AG.
  • Проект «Північний потік-2» передбачає будівництво двох ниток загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини, з’єднавши постачальників у РФ зі споживачами в Європ. Новий трубопровід планується побудувати поруч з «Північним потоком». Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро. Засновником та власником контрольного пакета акцій компанії-оператора проекту Nord Stream 2 AG є «Газпром» (MOEX: GAZP). В консорціум входять також французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Royal Dutch Shell, німецькі Uniper і Wintershall.