Місцезнаходження незаконно засудженого в РФ українського активіста з Криму Приходька досі не відоме – Денісова

Новини
Олег Приходько у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону Фото: crimean-solidarity.org

Місцезнаходження незаконно засудженого в РФ українського активіста з окупованого Криму Олега Приходька досі не відоме. За попередньою інформацією, його етапували для відбування покарання у колонію в російському місті Володимир.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook.

«Досі невідоме місцезнаходження незаконно засудженого українського політв’язня, кримчанина Олега Приходька. Офіційного підтвердження, де саме на території РФ утримується громадянин України, немає з початку червня», – написала Денісова.

Вона додала, що за попередньою інформацією, Приходька етаповано для відбування незаконного покарання до російського міста Володимир. Останнє відоме місце його утримання – «ФКУ СИЗО-1 УФСИН России по Ростовской области».

«Звертаюся до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової та директора Федеральної служби виконання покарань Росії Олександра Калашникова з вимогою вжити заходів для підтвердження місцеперебування Олега Приходька, а також надати інформацію щодо стану його здоров’я, забезпечення медичною та правовою допомогою», – зазначила омбудсмен України.

Вона також звернулася з проханням до міністерства закордонних справ України забезпечити належний консульський захист під час перебування Олега Приходька на російській території.

«Закликаю представників міжнародної спільноти продовжувати політичний і санкційний тиск на РФ, аби зупинити переслідування та судилища і звільнити усіх незаконно засуджених громадян України», – заявила Денісова.

Як повідомлялось, 17 травня 2021 року у Росії Апеляційний військовий суд міста Власіха (Московська область), розглянувши апеляцію захисту, залишив без змін вирок Південного окружного військового суду (Ростов-на-Дону), за яким український активіст з окупованого Криму Олег Приходько був засуджений до 5 років позбавлення волі.

В кінці травня 2021 року консул України Тарас Малишевський повідомив, що у Олега Приходька, якого мали етапувати із СІЗО-1 Ростова-на-Дону в колонію суворого режиму для відбування терміну покарання, погіршується стан здоров’я.

Нагадаємо:

  • 3 березня 2021 року суддівська колегія Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону засудила українського активіста Олега Приходька до 5 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Перший рік свого терміну він повинен буде провести у в’язниці – колонії з найсуворішим режимом, де ув’язнені весь час утримуються в камерах. Крім того, Приходьку призначений штраф в розмірі 110 тисяч рублів (близько 42 тисяч гривень).
  • МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку із оголошенням російським судом незаконного вироку громадянину України Олегу Приходьку за сфабрикованими обвинуваченнями в «підготовці терористичного акту, виготовленні і незаконному зберіганні вибухових речовин».
  • Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Приходька політичним в’язнем.