Резніков: Законопроект про перехідний період в ОРДЛО і Криму планується до розгляду у Раді восени

Новини
Віце-прем’єр - міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков Фото: YouTube Shuster online

Законопроект «Про державну політику перехідного періоду» на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також півострова Крим планується до розгляду Верховною Радою восени 2021 року.

Про це заявив віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков під час відкритого обговорення законопроекту в рамках «Національної платформи «Діалог про мир і безпечну реінтеграцію», повідомляє Інтерфакс-Україна.

«На сьогодні ми майже на фіналізації з точки зору розгляду цього законопроекту в уряді і після затвердження урядом він буде направлений, відповідно, до Верховної Ради України для розгляду. Я сподіваюся, що восени, в наступний сесійний період буде час для розгляду в парламенті цього законопроекту», – сказав Резніков.

За його словами, «це фундаментальний закон (у разі ухвалення його ВР – ред.), метою якого стане безпечна реінтеграція тимчасово окупованих територій і встановлення довіри між людьми по обидва боки лінії зіткнення».

Резніков зазначив, що «над проектом першого тракту законопроекту працювали представники громадянського суспільства, державних інститутів та іноземних місій, було оброблено близько 180 письмових рекомендацій і пропозицій, із 98 сторінок початкового варіанту зараз залишилося 30».

Нагадаємо:

  • В серпні 2019 року Офіс президента повідомив, що для відновлення миру і нормального життя на окупованих територіях Криму и Донбасу, усунення порушень прав українських громадян, притягнення до відповідальності за скоєні злочини, відшкодування збитків буде підготовлена концепція перехідного правосуддя, імплементовані норми і принципи міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права.
  • В кінці грудня 2020 року Мінреінтеграції завершило розробку проєкту закону «Про державну політику перехідного періоду», який передбачає уніфікацію підходів у законодавстві щодо тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму, а також запровадження елементів перехідного правосуддя та закріплення за РФ статусу держави-агресора, держави-окупанта.
  • У березні 2021 року заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко повідомив, що Мінреінтеграціі має намір до червня підготувати остаточний варіант законопроекту про державну політику перехідного періоду.