Чауса викрали з Молдови через компромат на Порошенка – ЗМІ

Новини
Чауса
Петро Порошенко та Володимир Зеленський

Колишнього суддю Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса вивезли з Молдови для того, аби зібрати компромат на колишнього керівника ГУР Міноборони України Василя Бурбу та п’ятого президента України Петра Порошенка.

Водночас вказано, що Чауса утримували на військових базах, передає «Українська правда» з посиланнями на джерела.

У виданні додали, що їхній співрозмовник у владних колах ще в травні говорив про те, що оточення президента Володимира Зеленського “не розуміє серйозність історії з викраденням Чауса. І що її будуть розкручувати, використовуючи проти президента”.

За даними видання, в Офісі президента вважають, що за попередньої влади у спецслужбах існувала група, яка займалась викраденням і прослуховуванням людей. Нібито саме вона і вивозила Чауса з України у 2016 році. Керівником цієї групи в ОПУ вважають колишнього головного розвідника Василя Бурбу.

За даними видання у правоохоронних органах, в Україні Чауса тримали на військових базах у Києві.

СБУ стверджує, що не викрадала колишнього суддю Миколу Чауса, а діяла в межах закону та своїх повноважень для забезпечення його безпеки.

Як повідомлялось, 3 квітня 2021 року Миколу Чауса викрали в центрі Кишинева, молдавські ЗМІ повідомили, що екс-суддю вивезли в Україну на автомобілі з дипломатичними номерами.

У причетності до втечі Чауса з України і його повернення на батьківщину підозрюють українські спецслужби, розслідуванню обставин переміщення екс-судді через кордон присвячений ряд журналістських розслідувань. В українському МЗС причетність України до викрадення Чауса заперечують, пропонуючи Кишиневу сприяння Києва в розслідуванні інциденту.

Колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак у статті для ZN.UA написав, що міжнародне «переміщення» Чауса здійснювалося не в державних інтересах. За його словами, метою вивезення Чауса в Молдову було врятувати його самого від кримінального переслідування і убезпечити його високих покровителів (суддя вважався креатурою народного депутата Олександра Грановського з найближчого оточення президента Петра Порошенка). У поверненні Чауса назад в Україну може бути зацікавлене нинішнє політичне керівництво. Адже це дає можливість для прямого виходу на підозру Порошенку.

Нагадаємо:

  • 30 липня 2021 року викраденого екс-суддю Миколу Чауса знайшли в селі Мазурівка у Вінницькій області. Його спочатку затримали поліцейські, а потім прибули співробітники СБУ і відвезли Чауса до Києва. Національне антикорупційне бюро України попросило правоохоронців передати Чауса детективам НАБУ.
  • Співробітники НАБУ намагались зупинити автомобіль СБУ з Чаусом, проте спецслужба ігнорувала запит. НАБУ також оприлюднило відео, на якому видно, як детективи Бюро вимагають зупинитися водія автомобіля, в якому імовірно знаходився суддя Чаус, проте їхні вимоги ігноруються. Обидва автомобілі заїхали у двір Центрального управління СБУ на вул. Володимирській. Детективів НАБУ на територію не пропустила охорона.