За два роки жоден з кримських політв’язнів не звільнений: в Києві провели акцію на підтримку Валентина Вигівського

Новини

На Майдані Незалежності в Києві провели акцію підтримки українського політв’язня Валентина Вигівського, якому виповнюється 38 років. Валентин Вигівський вже сьомий рік проводить у в’язниці.

За словами організаторів акції, вони хотіли привітати Валентина і нагадати, що до сих пір більше 100 українських громадян перебувають в російських в’язницях і в окупованому Криму, повідомляє Кримська правозахисна група.

Батько політв’язня Петро Вигівський нагадав, що його син майже п’ять років перебував у приміщенні камерного типу (ПКТ), або в штрафному ізоляторі, і тільки після того, як оголосив голодування, його перевели в режим СУУ (спеціальні умови утримання).

«Його нарешті перестали будити ночами, в камері вперше з’явився стіл і навіть маленький телевізор. Він думку про голодування не змінив, тільки відстрочив, сподіваюся, що до свого звільнення. І сьогодні ми дзвонили в колонію, розповіли про акцію і навіть нам пообіцяли ці привітання передати Валентину», – розповів Петро Вигівський.

«Ми сьогодні згадуємо Валентина і всіх кримчан, які знаходяться за гратами через дії окупаційної влади. Це справжня боротьба за те, щоб вижити в тих умовах. І ми знаємо, що якщо кожен з нас приєднається до боротьби за їх звільнення, це обов’язково станеться. Ми можемо писати листи, повідомлення в соцмережах, передавати інформацію. Солідарність рятує», – зазначила керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

«Перебуваючи у в’язниці, ти живеш тільки надією про те, що тебе не забули, що ти вийдеш раніше, ніж закінчиться твій великий термін. Коли мій день народження святкували тут, на Майдані, я бачив потім ці фото, читав про це в листах, і мене це дуже підтримувало. Сподіваюся, що Валентину вистачить сил, тому що триматися необхідно. Ми віримо в те, що він і інші хлопці вийдуть на свободу», – підкреслив колишній політв’язень Олег Сенцов.

«За 2 роки жодна людина з кримських політв’язнів до сих пір не звільнена. Влада повинна застосовувати більше тиску на РФ, щоб вимагати звільнення наших громадян. Валентин відсидів більшу частину свого терміну, за його свободу ми повинні боротися в першу чергу», – підкреслила глава Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

18 травня 2021 року Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Росія переслідує 93 кримських татар за політичними мотивами. З них 78 відбувають незаконне покарання на території РФ, ще 15 – позбавлені права на свободу пересування і перебувають під адміністративним наглядом в окупованому Криму.

15 червня 2021 року в Києві правозахисники представили доповідь «Ситуація з правами людини в Криму за 7 років окупації», заснований на інформації про зафіксовані різними міжурядовими та неурядовими правозахисними організаціяім випадках порушень прав людини в незаконно окупованому Росією Криму.

Нагадаємо:

  • 17 вересня 2014 року киянин Валентин Вигівський був затриманий в окупованому Криму на залізничному вокзалі в Сімферополі співробітниками ФСБ спільно з «cамообороною Криму». Він поїхав на півострів на авіаційну виставку. Родичі дізналися про затримання лише через місяць. З Криму Вигівського доставили в московське СІЗО Лефортово. Майже 9 місяців до нього не пропускали українських консулів. 15 грудня 2015 року Московський обласний суд засудив Вигівського до 11 років колонії суворого режиму «за шпигунство».
  • Вигівський відбуває незаконне покарання у виправній колонії №11 в м Кірово-Чепецьк Кіровської області РФ.
  • В кінці 2016 року Мін’юст України намагався повернути Вигівського в Україну для подальшого відбування покарання на підставі Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року.
  • Правозахисний центр «Меморіал» визнав Валентина Вигівського політв’язнем.