В яких випадках окупанти не пропускають громадян України через адмінмежу з Кримом

Новини
экспресс-тесты
КПВВ «Чонгар» Фото: investigator.org.ua

Громадян України не пропускають через адміністративний кордон Криму з материковою Україною при отриманні позитивного результату на коронавірус після експрес-тестування.

Про це повідомила глава «управління Роспотребнадзора по Криму і Севастополю» Наталя Пеньковська.

За її словами, в російських пунктах пропуску продовжують проводити вибіркову перевірку громадян ІХА-тестами.

«В результаті експрес-тестування в автомобільних пунктах пропуску найвищий показник позитивних знахідок осіб, які мають негативні тести за результатами тестування. Громадяни України при цьому не допускаються до перетину державного кордону. Громадяни Російської Федерації госпіталізуються у відповідність до чинного регламенту», – розповіла Пеньковська.

З 5 серпня змінюються правила перетину кордону і контрольних пунктів в’їзду-виїзду, пов’язані з карантином, тому люди, які в’їжджають в Україну з Росії повинні самі довести, що не перебували в цій країні більше 7 днів: для прибулих з Росії та Індії людей, які знаходилися на території цих країн більше 7 днів протягом останніх двох тижнів, буде діяти обов’язкова 14-денна самоізоляція без права її дострокового завершення.

З 5 серпня змінюються правила перетину кордону та контрольних пунктів в’їзду-виїзду, що пов’язані з карантином. Дані зміни стосуються правил перетину державного кордону та контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії розмежування на сході України і адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом.

Як повідомлялося, 28 липня 2021 року Кабмін України вніс зміни до постанови КМУ №1236 від 9 грудня 2020 року про протиепідемічні обмеження в частині перетину державного кордону і проходження самоізоляції особами, які повертаються з-за кордону. Правила перетину кордону були посилені для протидії можливій хвилі захворюваності штамом коронавируса «Дельта». Зокрема, всі, хто в’їжджає з РФ і Індії, зобов’язані будуть пройти 14-денну самоізоляцію.

Нагадаємо:

  • 16 червня 2021 року Кабмін продовжив адаптивний карантин до 31 серпня, але значно послабив карантинні обмеження, оскільки на всій території України досягнуто «зеленого» рівня епідеміологічної небезпеки. Таким чином перетин державного кордону з будь-яких країн став безперешкодним для українців або іноземців з посвідкою на постійне проживання. Так само безперешкодно громадяни України можуть перетинати КПВВ на Донбасі та на адмінкордоні з окупованим Кримом.
  • З 17 червня 2021 року для громадян України, які прибувають на підконтрольну уряду територію з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму скасовано обов‘язкову самоізоляцію та обсервацію, оскільки з цього дня на всій території України встановлена «зелена» зона рівня епідемічної небезпеки. При перетині КПВВ українцям не потрібно встановлювати додаток «Вдома».